Blaasbalgen derde op NK

Blaasbalgen derde op Open Nederlands Kampioenschap in Bemmel.

Op Eerste Pinksterdag staat, al 17 jaar, traditioneel het grootste dweilfestijn van Nederland (zo niet van Europa) gepland in Bemmel. Dit jaar waren ruim 80 kapellen naar dit gezellige dorpje gekomen op de boel op te vrolijken met de klanken van velerlei soorten muziek. Natuurlijk is een festival geen festival zonder wedstrijdelement en ook De Blaasbalgen waren dit jaar weer van de partij na vorig jaar een jaartje te hebben overgeslagen. In het eerste jaar van het bestaan van de vereniging werd al een mooie 12e plek behaald en het jaar erna een 10e. Een plek bij de eerste tien zou dus een mooi streven moeten zijn. Ook dit jaar deden er weer diverse kapellen mee uit het buitenland. Zo waren er kapellen uit o.a. Zweden, Wit Rusland, Engeland, Duitsland en Frankrijk. Het weer zat helaas dit jaar niet echt mee en tijdens de tweede set van de dag kwam dan ook de regen met bakken naar beneden. Natuurlijk spelen de kapellen dan gewoon door, maar het publiek is dan even niet zo veel meer te vinden. Gelukkig zijn de collega kapellen dan altijd bereid om nog even een polonaise in de regen in te zetten en er toch een gezellige boel van te maken. De Blaasbalgen deden het erg goed en het publiek genoot van de klanken van het gevarieerde repertoire welke ten gehore werd gebracht. Het enthousiasme van de spelende leden sloeg over op het publiek en steeds werden de rijen dikker en dikker om De Blaasbalgen in actie te kunnen zien. Na een lange, en regenachtige dag kwamen alle kapellen bijeen op het grote grasveld om de prijsuitreiking bij te wonen. Het is een fantastisch gezicht om alle kapellen zo bij elkaar te zien. Naast de “gewone” prijzen waren er nog diverse andere prijzen door de middenstand van Bemmel gesponsord en De Blaasbalgen werden beloond met een heerlijk barbecuepakket. Toen was het tijd voor de échte uitslag. De nummers 10 tot en met 1 werden opgenoemd. Als snel bleek dat De Blaasbalgen hoog zouden eindigen en na de eerste vijf kapellen waren ze nog steeds in de race. Uiteindelijk werd een geweldige derde plek behaald achter “’t Is niks en ’t wurd niks” uit Sittard en “LiTHe Blås” uit Linkåping (Zweden). Een fantastisch resultaat dus voor De Blaasbalgen. Met de vakantie voor de deur zal er gewoon weer gerepeteerd worden voor de volgende optredens en festivals. Op 14 september zullen De Blaasbalgen hun titel gaan verdedigen op het Festival in Nootdorp. En op 4 oktober zullen ze te zien zijn in Loosduinen. Tussen door zijn ze natuurlijk op vele feesten en partijen te horen en te bewonderen zoals op de Haagsche Courant Zomermarkt op 22 juni.

Kijk voor een compleet overzicht eens op: www.deblaasbalgen.nl Ook zijn hier vele foto’s en verslagen te zien van de afgelopen optredens en festivals.