Bomen Over Leven

Op zaterdag 12 juli verzorgt natuurgids Rob Wiewel van de Stichting Bomen. Over Leven een excursie in het Zoetermeerse Noord Aa gebied. Hij zal ondermeer aandacht besteden aan planten in en rond het water. De Gele lis een mooi voorbeeld en zowel in bloei als uitgebloeid het bekijken waard. Deze middelhoge voorzomerbloeier lijkt een beetje op een narcis en behoort tot de veelzijdigste moeras en oeverplanten. Gewoonlijk staat de gele lis met zijn voeten in ondiep, zoet, voedselrijk, stilstaand of zwak stromend water, maar echt kieskeurig is deze plant niet.
Als de bevruchting van de bloem eenmaal een feit is, verlept deze snel en begint de zaad en vruchtvorming. Verderop in de zomer, rond deze tijd, zie je dan overal aan gele lissen een soort groene augurkjes zitten, die boven het water hangen. Hierin zitten de zaden, opgeborgen als drie rolletjes drop, onrijp nog bleekwit van kleur, maar uiteindelijk diepbruin. De zaden bevatten veel luchtholten, waardoor de afgevallen vruchten gemakkelijk blijven drijven. Dit drijven wordt nog versterkt doordat de zaden bedekt zijn met een waslaagje, dat in eerste instantie het binnendringen van het water tegenhoudt. Zo kan de vrucht met de stroom of de wind worden meegevoerd. Uiteindelijk verdwijnt het waslaagje. Het water kan nu binnendringen, dat maakt de vrucht zwaarder en deze zinkt tenslotte. De zaden komen vrij, kunnen ontkiemen en zo begint de cyclus opnieuw.

Start van deze excursie om 14.00 uur op het parkeerterreintje aan het einde van de Turfschipkade, wijk 25, de Leyens.
Duur: ongeveer een uur. Ook kinderen van 6 jaar en ouder zijn van harte welkom. Aanmelden is niet nodig.

Een vrijwillige bijdrage is welkom. Omdat de Stichting Bomen Over Leven jarig is, deelt de gids na afloop cadeautjes uit.