Toernieuws

De A en B groepen
Om half 9 stonden er 44 leden aan het vertrek langs de Oostvlietweg. De A en B (30 fietsers) hadden een rit naar Vlist op het programma staan. Hier werd een koffietent aangedaan die nieuw op de kalender was. Nadat de meeste groepen gestart waren kwam er nog een laatkomer van de A1 achterop. Hij passeerde de reeds vertrokken groepen één voor één om nog bij zijn maatjes aan te kunnen sluiten. De A1 had langs de Vliet echter al meteen aardig het tempo erin, dus werd het een ware krachtproef. Pas bij Cronestein was hij de groep zo dicht genaderd dat een harde brul effect had. Zijn poging werd opgemerkt en de groep hield in om hem te laten aansluiten. De rest van de heenroute kon hij bijkomen van de inspanningen. In de tijd dat dit weekend nog naar Polsbroekerdam gereden werd, was deze tocht beroemd om de kaarsrechte 5 km lange weg die eindigde bij de koffietent. Het vervallen van deze finish werd dan ook betreurd door menig fietser. Maar omdat de nieuwe koffiestop in Vlist aan het begin van deze weg ligt, hadden zowel Jaap voor de A2 als Paul voor de A1 een route verzonnen die via Oudewater en Polsbroekerdam alsnog in tegenovergestelde richting over deze weg voerde. En ze hadden er nog meewind ook! Dus nadat de A1 bij Polsbroekerdam de bocht om ging was het weer als vanouds volle kracht vooruit. Alle groepen hadden bij de koffie al heel wat kilometers, dus de terugweg moest niet al te lang worden. De A2 kwam uiteindelijk rond de 100 km uit, de A1 zelfs 110 km. Maar met het goede fietsweer was dit prima te doen.
Arno van Rijn

De C groepen
Wat een warme dag had moeten worden bleek een bewolkte dag te zijn. Het was best fris vergeleken met de voorgaande warme weken. Voor ons stond er een nieuwe koffietent op de kalender. Wij waren nog nooit naar Haastrecht geweest, maar we dachten dat dat wel moest lukken. Met z’n 9en en een route op papier reden we via Benthuizen en Boskoop naar Reeuwijk en hoewel de koffietent ’t Vaantje heel aanlokkelijk was reden we door. Ik dacht het te weten, maar zag toch een weg naar links over het hoofd, zodat we anders uitkwamen en reden met een omweg van ±4 km richting koffie. Tot we pech kregen. Marjon riep ‘lek’. Dat werd dus plakken, maar daarna kregen we er nog geen lucht in. Uiteindelijk bleek het ventiel stuk te zijn en ook een reserve paste niet. Met een mobiel werd een broer uit Schoonhoven opgetrommeld. Wij fietsten alvast naar de koffie terwijl er een paar spetters vielen. Daar werd Marjon met de gerepareerde fiets ook afgezet, zodat ze toch weer met ons mee terug kon. De C2, met z’n 5en reden wel de goede route en hadden de koffie al op. De terugweg ging ook iets anders voor ons. Dat bleek toen we langs de A20 op een onwijze hobbelweg kwamen van zeker 2,5 km. Zo erg dat onze bagage er vanaf viel! Verder ging het lekker zo voor de wind, hoewel het kaarsje op het eind wel uitging voor de wat minder getrainde fietsers.
We haalden op het eind de C2 in die ook een tandje minder waren gegaan en kwamen dus gelijk aan in Stompwijk om 13.15 uur met voor ons 75km en voor hen ruim 70.
Annie van Rijn

Aanstaande zondag voor alle groepen de Ronde Venentocht naar Nieuwveen. Voor de A is het 100 km, voor de B 90 km en de C 65 km. Voor de C2 wordt het misschien Woubrugge. Het is een TT rit, dus niet leden zijn extra welkom om eens mee te rijden. Vertrek om 8.30 uur vanaf Oostvlietweg 30.
Wie komende zaterdag nog mee wil naar de Mergellandroute, laat het even weten aan Arno, 06 45488919