Tulpentocht

De jaarlijkse Tulpentocht is afgelopen zondag verreden en gek genoeg hebben we op de gehele route geen tulp gezien of voorbij gereden. Nee, dat zit anders. Even voor de lezers die dit nog niet weten. De Tulpentocht is een route over 160 km naar een oud clublid die voorheen in Stompwijk heeft gewoond. Zijn naam is Maarten Tulp en woont in het Brabantse Zoelmond op de Betuwe..Zoelmond is een dorpje onder de rook van Culemborg, tenminste als de wind er naartoe staat. Een aantal clubleden heeft indertijd met Maarten afgesproken om elk jaar per fiets een ‘bakkie’te komen doen. Op een afgesproken datum rijden meestal tussen de 6 en 18 fietsers deze fantastische route.
Zondagochtend was het dus weer zover, toen vertrok er een peloton van 16 fietsers richting Zoelmond. Eigenlijk waren het er 14, maar onderweg kwamen we eerst Maarten Verheul en even later Wil Hennen tegen, beiden woonachtig in Benthuizen. Wil is pas lid van onze vereniging en sinds vorige week ook in het bezit van het clubtenue en was op weg naar de start. Hij was zeer verbaast dat een Stompwijkse groep fietsers hem tegemoet kwam. Hij keerde om en sloot aan en vroeg zich af of hij nu te laat was of dat de groep te vroeg was. Als we naar Zoelmond rijden, vertrekken we, in verband met de te overbruggen afstand, een half uurtje eerder. De groep was dus vroeg maar wat Wil niet wist was dat deze groep 160 km gingen fietsen. Daar kwam hij pas achter toen hij al een heel eindje met ons onderweg was.
Hoe zijn we nu gereden? De heenweg was als volgt; vanaf de start naar Benthuizen, Boskoop, Reeuwijk Dorp, Reeuwijk Brug, Reeuwijk, Haastrecht, Vlist en Schoonhoven. Daar varen we over de Lek en vervolgen aan de overkant de Lekdijk richting Vianen. Omdat de Lek zich vanaf het plaatsje Lexmond even in noordelijke richting begeeft hebben we daar, voor het eerst in de negen jaar dat we deze route rijden, de Lekdijk verlaten.
Sjaak van Santen had dit op de kaart bestudeerd en leidde de groep onder Vianen door om op een gegeven moment weer op de Lekdijk terecht te komen. Vanaf Vianen loopt de Lek weer naar het zuiden. Het karakteristieke van een rivier is dat deze kronkelt en als je slim bent, kun je op die manier stukjes afsnijden. Sjaak is daar natuurlijk nog nooit geweest en rijdt op gevoel deze onbekende weggetjes. Dit gaat wel eens verkeerd. Één kleine twijfel en er ontstaat een soort gekscherende onrust, die bij diverse fietsers reacties oproepen, waardoor de rest in een lachstuip terecht komt. Maar Sjaak rijdt onverbeten, want zijn gevoel gaf een goed resultaat en kwam precies daar waar hij uit wilde komen. Om 11 uur waren we bij Frieda en Maarten Tulp. In het grasveldje van hun tuin stonden de bankjes met bekers en appelpuntjes al klaar. Lia en Fried de Jong waren met de auto naar hun gereden en hebben daar assistentie verleend. Ja, je zal maar 16 van die racefietsers op bezoek krijgen. Allemaal even naar de WC, de bidons moeten gevuld worden etc, etc. Maarten en Frieda bleven er rustig onder en genoten ervan, evenals hun beide zoontjes Joris en Wouter. Om 12 uur namen we bijgepraat weer afscheid en deel twee van de etappe was begonnen. Besloten was om over de brug bij Vianen de Lek over te steken. Aan de overkant volgden we een klein stukje de Dijk langs de Lek en verlieten deze richting Lopikerkapel, vandaar via Lopik, Polsbroekerdam, Oudewater, Papekop, Waarder en dan via een nieuw fietspad richting de zuidzijde van weg langs de Oude Rijn die naar Bodegraven leidt. De rest is bij de meeste fietsers wel bekend en loopt als altijd via Boskoop naar Benthuizen, waar Maarten en Wil Hennen, die ondertussen zijn vrouw had gebeld dat hij wat later thuiskwam, afhaakten. Van daaruit naar Stompwijk. 162 km stond er op mijn teller, genoeg kilometers om daarna even, onder het genot van een drankje, na te praten bij Lia en Fried.

Frans Oliehoek