Toernieuws

Daar ik verleden week en veelal ook andere weken een tikkie laat aan de start ben, had ik me voorgenomen om eens wat vroeger aanwezig te zijn. ‘Wat ben je vroeg’ werd me door de uitgeslapen deelnemers 3x toegeschreeuwd. Ja, ik had er zin in, want na de clubrit van verleden week waarin Jaap mij nieuwe weggetjes toonde, heb ik de kaart weer eens opgezocht en een route bestudeerd. Mijn motto was ‘het rijden over wegen, waar onze club nog nooit heeft gefietst’. In de tijd dat we bestaan hebben we zo een beetje alle weggetjes al gehad. Nieuwe paadjes worden nog steeds aangelegd en zijn vaak snel ontdekt. Bestaande oude wegen waarop we nog nooit gefietst hebben zijn dus moeilijk te vinden. Mijn oog viel op de Ridderbuurt achter Alphen a/d Rijn. Bij toeval reed ik er met de auto door en ondanks er een doodlopend bord aan het begin stond reed ik toch dit weggetje op. Ik wilde weten of er aan het eind een fietspad lag waarop je verder kan. Dit klopte en ik heb toen met de landkaart een route in elkaar gezet. Zondagochtend vertrokken we met alle groepen naar Nieuwkoop. Totaal waren er 59 deelnemers/sters van Toerclub Stompwijk onderweg. Mijn groepje telde 15 fietsers. We vertrokken via de Vlietlanden richting Leiderdorp en vervolgde ons weg langs de Oude Rijn (hier vandaan gezien op de weg aan de andere zijde) richting Alphen a/d Rijn. Daar aangekomen reden we door een stukje industrie en een woonwijk. Voor mij was alles vreemd maar gezien de landkaart klopte het wel Ik volgde een fietspad welke plotseling einde op de werft van bewoner. We hadden daar de weg op gemoeten dus en vlak voor de weg naar het Ridderbuurt was een tunnel onderweg door gemaakt. Naar de ingang daarvan moest even worden gezocht en toen kwamen we op het dijkje te rijden wat waarschijnlijk vroeger Alphen met TerAar verbond. Een prachtig stukje natuur waar ik nog nooit heb gefietst. Nadat we het Aarkanaal waren overgestoken richting Aarlanderveen en Nieuwkoop. We waren als eerste bij de koffie en zo moet dat ook als naar een koffietent gaat met de naam ‘De Eerste Aanleg’, bovendien was er dus plek genoeg.
De terugweg vertrokken we over het kerkepad welke dwars over Nieuwkoopse Plassen voert en uitkomt in Meye. De kronkelweg bracht ons in Zwammerdam en via Boskoop terug in Stompwijk. Een rit van precies 75 km zat erop.

De C groepen
De voorlaatste tocht waar alle groepen naar toe gingen is Nieuwkoop. Voor mij was het de 1e keer en zo onderweg te horen waren er nog meer die er voor het eerst kwamen. Deze koffietent staat dan ook pas sinds vorig jaar op de kalender. Met z’n 10en namen we de mooie route via de ruilverkaveling, Alphen centrum en dan langs de Oude Rijn en de Ziende naar café De Eerste Aanleg. We konden ook nog buiten zitten en genoten van het heerlijke zonnetje. Terug via Aarlanderveen en weer door Alphen. We kwamen daar op een andere route uit dan gepland, maar na wat puzzelen kwamen we toch weer uit bij de Rijn en via de Lagewaard en Koudekerk zo naar Zoeterwoude. Daarna kwamen we om half 1 Stompwijk binnen met ±67km.
De C2 waren met z’n vieren en wisten niet zo goed hoe ze moesten rijden. Ze namen ook een beetje de route van de C1 maar waren per ongeluk toch bij de hefbrug in Alphen aangekomen. Die is nog in onderhoud en zo gingen ze terug naar de andere brug. Verder reden ze ook dezelfde weg als wij, maar moesten nog een paar keer stoppen vanwege o.a. een veter die in de trapper klem kwam te zitten. Vandaar dat ze als laatste bij de koffie aankwamen en iedereen al weg was. Terug namen ze ook dezelfde route als wij, maar de snelheid was er wel uit. Al met al was het al half 2 met wel 72km!

Annie van Rijn

Aanstaande zondag 21 september gaat de A en B naar ’s Gravenzande voor ongeveer 80km, de C gaat naar Reeuwijkse Hout voor 60km. Vertrek om 8.30u vanaf Oostvlietweg 30.