Nieuwjaarsreceptie

Nieuwjaarsreceptie van de gemeente in het Blesse Paard

Zoals gebruikelijk wordt aan het begin van het nieuwe jaar door de gemeente een nieuwjaarsreceptie gehouden. Sinds de fusie is vorig jaar de receptie gehouden in de Sijtwendetunnel en dit jaar was Stompwijk aan de beurt of het een trend wordt dat de nieuwjaarsreceptie op tournee gaat is nog niet bekend.

Burgemeester M.A.P. van Haersma Buma hield zijn nieuwjaarstoespraak in een goed gevulde zaal. Ik haal wat zaken aan. Het nieuwe jaar is begonnen en volgens de berichten is alles relatief rustig verlopen. Ruim twintig aanhoudingen, inzet van de Mobiele Eenheid en doorlopende vuurhaarden in Voorburg Noord vallen onder definitie rustig. Lantaarnpalen zijn kapot geschoten en bloembakken verdwenen. In een kinderspeeltuin is een wipkip opgeblazen en ook de GTF bakken, vuilnisbakken en abri’s hebben het moeten ontgelden. Alle hulpverleners en ander medewerkers die werkzaam waren bij met de jaarwisseling worden bedankt voor hun inzet.
Naar verwachting was er twee jaar voor nodig om na de fusie van de twee gemeenten weer op koers te raken. Een en ander is gerealiseerd zoals de reorganisatie van de gemeentelijke organisatie en het dualisme is ingevoerd. Nog lang niet alles gaat perfect, toch zijn gestelde doelen en dat mag ene prestatie genoemd worden. Inzet van politici, bestuurders en medewerkers is daarbij bepalend geweest.

Voor 2004 geldt dat het een moeilijk jaar wordt. Naast de teruggelopen economische ontwikkelingen moeten wij de hogere kosten van de kwaliteit van de samenleving en de veiligheid opbrengen. Het streven naar een 100% risicoloze samenleving breekt op. De overheid kan niet iedereen naar de zin maken en tengevolge daarvan neemt het vertrouwen in de overheid af. Inzet wordt om aan de hand van kwaliteitshandvesten de te leveren prestaties helder neer te zetten, zodat inwoners weten waar zij aan toe zijn.

Een middel voor verbetering van de kwaliteit van de dienstverlening is de uitbouw van de elektronische snelweg. Veel formulieren zijn al elektronisch te gebruiken en dat wordt nog meer uitgebreid. De gemeente hoort net als bedrijven en instelling thuis op de elektronische snelweg.

Het jaar 2004 wordt een zwaar jaar, ondanks veel bezuinigingen in 2003 zal er opnieuw bezuinigd moeten gaan worden. De Voorjaarsnota zal scherpe prioriteitskeuze met zich meebrengen. Bezuinigingen zal maatschappelijke beroering teweeg brengen. Naast bezuinigingen en ombuigingen zijn er ook nieuwe wensen en verlangens zoals goede huisvesting als het om onderwijs gaat, investeringen in verkeer en vervoer. Er is geld nodig voor de renovatie van de Stompwijkseweg. Iedereen die naar de nieuwjaarsreceptie gekomen is of hier woont, weet dat het nodig is. Plannen komen eraan in 2003, maar de jaarlijkse lasten bedragen minimaal zo’n half miljoen. In de begroting is daarvoor geen ruimte maar het moet wel.

In 2003 is herhaalde malen gesproken over de voorzieningen in de kern Stompwijk en de teruglopende voorzieningen. Er ontstaat daardoor maatschappelijke onrust. De politiek zoekt naar oplossingen. Er worden tijdelijke oplossingen bedacht en na verloop van tijd blijkt toch dat het voorzieningenniveau definitief weggezakt is. De discussie moet zich niet richten op bestrijding van symptomen, maar over de vraag wat er nodig is om een kern als Stompwijk qua voorzieningen overeind te houden. Dat is waar het in de discussie over moe gaan. Anders houden wij elkaar bezig met achterhoede gevechten en incidentenpolitiek met als gevolg dat het geloof in de overheid weer verder afneemt.

De mogelijkheid is aanwezig om een digitale nieuwjaarswens te sturen via www.leidschendam voorburg.nl. Zelfs in het Blesse Paard stonden computers. Veel wensen gaan er over verkeer en vervoer en openbare ruimte, maar er zijn ook andere wensen zoals een rookvrij of hondenpoepvrij 2004. Onderaan de oproep op internet staat: Onze beste wensen heeft u al, wij zijn benieuwd naar de uwe! Na de sluitingstermijn eind januari a.s. reageert de burgermeester op alle wensen.

Redactie, Petra Oliehoek van Es