Weidevogelbescherming

Nog enkele plaatsen vrij

CURSUS WEIDEVOGELBESCHERMING IN ZUID HOLLAND.

Landschapsbeheer Zuid Holland start dinsdag 13 januari 2004 een cursus Vrijwil lige Weidevogelbescherming in “Het Brandpunt” in Gouda. Voor deze cursus zijn nog enkele plaatsen vrij.De cursus bestaat uit drie theorieavonden (13, 20 jan.en 3 febr.) en een excursieochtend in april. De cursus is bedoeld voor iedereen in Zuid Holland die geïnteresseerd is in weidevogels en mee wil helpen deze vogels te be schermen. Vogelkennis is niet vereist, wel de principebereidheid zich gedurende het voorjaar minimaal vijf uur per week in te zetten voor de weidevogels. Landschapsbeheer Zuid Holland zorgt ervoor dat u dit voorjaar bij één van de 28 weidevogelgroepen aan de slag kunt.

Kosten en meer informatie
De cursuskosten bedragen € 24,50 inclusief koffie en cursuspakket. Geïnteres seerden kunnen voor informatie of inschrijving kijken op www.landschapsbeheer.com/zuidholland/cursussen of bellen met de cursustelefoon van Landschapsbeheer Zuid Holland, 0182 683670.

Vrijwillige weidevogelbescherming in Zuid Holland
Vrijwillige weidevogelbescherming is nodig omdat zo n 80% van alle weidevogels in Zuid Holland op gewoon boerenland broedt en dit tevens de werkplek is voor de Zuid Hollandse agrariër. De werkzaamheden van boeren in het voorjaar zijn één van de bedreigingen voor weidevogels. Veel veehouders willen wel rekening houden met weidevogels, maar hebben vaak de kennis of de tijd niet om nesten op te sporen en te beschermen. Vrijwilligers kunnen hen daarbij helpen, er zijn echter vaak meer welwillende agrariërs dan vrijwilligers! Ook agrariërs zijn overigens van harte welkom op de cursus!

Inhoud van de cursus
In de cursus wordt aan de hand van dia s de verschillende soorten weidevogels, hun gedrag en hun nesten besproken. Ook wordt aandacht besteed aan de verschillende agrarische werkzaamheden die van invloed zijn op de weidevogelstand, welke maatregelen boeren kunnen nemen om nesten van weidevogels te sparen en wat vrijwillige weidevogelwachten kunnen doen om de boer hierbij te helpen. Op de excursie kunnen de deelnemers de praktijk van de weidevogelbescherming zien: weidevogels en hun nesten en de nestbescherming. In het voorjaar kunnen de deelnemers, eventueel met begeleiding, gelijk aan de slag met de vrijwillige weidevogelbescherming.