Gemeente Leidschendam-Voorburg

De openbare vergadering van de commissie Maatschappelijke Activiteiten vindt plaats op maandag 9 februari om 19.30 uur.
De openbare vergadering van de commissie Openbaar Gebied vindt plaats op dinsdag 10 februari om 19.30 uur.
De openbare vergadering van de commissie Algemene Zaken vindt plaats op woensdag 11 februari om 19.30 uur.
Deze vergaderingen vinden plaats in Huize Swaensteyn, Herenstraat 72 74 te Voorburg.
Bij de vergaderstukken van de gemeente troffen wij een stukje aan over de historie van de Stompwijkseweg/Dr.v. Noortstraat . Misschien leuk om te lezen.

Situatie vroeger
In het gemeentearchief van Leidschendam is een geschreven versie te vinden van een opmerkelijke toespraak van de heer Keijzer, burgemeester van Stompwijk en Veur (1920 1940), ter gelegenheid van de opening op 29 november 1934 van de verbeterde Stompwijkschenweg . Een van de opvallendste elementen uit de toe spraak van burgemeester Keijzer is dat hij bijna direct begint met de zinsnede: de lijdensweg van den Stompwijkschenweg, die teruggaat tot omstreeks 1860. Uit voerig wordt verder ingegaan op het wel en wee van de weg gedurende die perio de. De opening in 1934 was een belangrijk moment, omdat deze voormalige grind/teerweg met beklinkerd paardenpaadje voor het eerst geheel voorzien was van een klinkerverharding. Het uitvoeren van deze wegverbetering was waar schijnlijk het gevolg van een ongeschiktverklaring van den Stompwijkschenweg van 28 september 1926. Het oudste stuk over de bevinding van de Stompwijkse weg dateert overigens uit januari 1699. Toen moest de dijk vanwege het Hoog heemraadschap van Rijnland door de aanwonenden(!) verplicht worden opge hoogd omdat de polder dreigde onder te lopen. Dit moest uitgevoerd worden middels het slaan van houten palen en het ophogen met zand en puin. Als wetens waardigheid is het leuk om nog te vermelden dat tijdens de opening van de nieuwe klinkerweg in 1934 het gedeelte van de weg in de bebouwde kom de naam Dr. van Noortstraat heeft gekregen.
Situatie nu
Welnu, de zorg over de kwaliteit en de veiligheid van deze lange dijkweg is circa 150 jaar later nog onverminderd aanwezig. Momenteel is vooral het feit aan de orde dat de waterkerende functie van de damwand over een flink gedeelte van de weg van een, ook letterlijk, te laag niveau is geworden. De stabiliteit in combi natie met de technische staat van een deel van de damwand geeft slechts voor een beperkt aantal jaren nog voldoende zekerheid. Gedurende de laatste decennia is het toegenomen zware verkeer de belangrijkste veroorzaker van dit probleem en
de slechte toestand van het wegdek. Een feit is echter dat deze lange verbindings weg tussen Leidschendam en Stompwijk onontbeerlijk is voor het (gegroeide) dorp Stompwijk en bovendien voor diverse kleine en grotere bedrijven van uiteen lopende aard als aanrijroute fungeert. Gelet op het bovenstaande zal een civiel technische reconstructie van de Stompwijkseweg en de Dr. van Noortstraat onontkoombaar en noodzakelijk zijn.