Muizenissen

Youri heeft het steeds over Boris en Maud en ik denk dat dit nieuwe vriendjes zijn uit de wijk….Hij kijkt mij minderwaardig aan wanneer ik hem vraag in welke straat zij wonen en zuchtend draait hij zich om. Papa is stoffig, papa snapt er ook helemaal niets van. Net zoals een paar weken geleden toen ik een nichtje (12 jaar) aan de telefoon kreeg. Ze vertelde in geuren en kleuren dat ze met een stel vriendinnen naar Leidschehage was geweest omdat Hind daar was. Even was het stil aan mijn kant van de telefoon want ik begreep de hint niet helemaal. Zij vervolgde het gesprek: “Ik heb een handtekening van haar!” O, dacht ik bij mezelf, het gaat dus niet om een nieuwe winkel of zo…Vervolgens besloot ik enthousiast te reageren om niet teveel gezichtsverlies te lijden. Toen ik na opgehangen te hebben aan Youri vroeg wie Hind was kreeg ik haar hele geschiedenis te horen: het was een ‘Idol’, eentje die vorig jaar had meegedaan…Mijn eerste gedachte, dat de wereld aan het gek worden is, hield ik voor me en ik bedankte hem voor zijn informatie. Hoe weet hij dat allemaal? Wij kijken nooit naar dat programma? Maar twee en een half miljoen mensen wel! En afgelopen zaterdag zelfs ruim drie miljoen! Boris werd de nieuwe ‘Idol’ en iedereen heeft het erover, van roddelpers tot aan Nova en het Journaal….Hij heeft zelfs een platencontract voor drie jaar! Ik snap er niets meer van. Waar is de tijd gebleven dat zangers en zangeressen van kroeg naar kantine en van jeugdhonk naar feesttent reisden, in de hoop ooit eens ontdekt te worden door een toevallig passerende ‘plugger’?
Die tijd lijkt als sneeuw voor de zon verdwenen want Idols is het helemaal! Ben je een Idol, dan zorgdragen de media er wel voor dat je gedraaid wordt. Ook al vindt de DJ er helemaal niets aan, draaien zal hij! Ik hoor uit de kamer van Youri de muziek van Doe Maar komen. Die groep was ook een hype. In mijn jeugd dan wel te verstaan. Maar ook in mijn zoon zijn tijd! Met andere woorden, we hebben het hier over tijdloze muziek….Zou dat het zijn? Het verschil met Idols? Zullen de kinderen van mijn zoon later muziek van Idols afspelen? Ik betwijfel het. Doe Maar is niet gekozen dankzij SMSjes of een vierkoppige jury. Doe Maar bereikte iets door ten eerste stad en land af te reizen om zichzelf bekent te maken en ten tweede omdat hun muziek ook echte inhoud had. Lees: met liefde voor muziek geschreven en met liefde voor muziek uitgedragen. Echte muziekanten!
Voorgaand gepreek draag ik ook uit naar mijn kinderen maar die laten me uitrazen, knikken dan en draaien zich vervolgens om naar hun vriendjes met wie ze de stand van zaken doornemen betreffende Idols. Laat Papa maar lullen. Papa is stoffig en ouderwets. Net zoals vandaag weer bleek toen Youri, na terugkomst van een echte Ajaxtraining, aan mij vroeg of Rafael van der Vaart een vriendin had. Dat is niet belangrijk, antwoordde ik, het gaat erom dat die jongen goed voetbalt en doelpunten maakt. Dát is belangrijk! Helaas bleek ik weer een roepende in huize veldmuis ’s woestijn want zijn moeder wilde dat eigenlijk óók wel weten….Papa is stoffig en ouderwets!

Arjen Veldhuizen