Blaasbalgen 2e bij festival

De Blaasbalgen 2e bij festival in IJsselstein

Zaterdag was het zover, het eerste festival waar De Blaasbalgen aan mee doen dit jaar stond gepland in het gezellige centrum van IJsselstein bij Utrecht. Ongeveer 35 kapellen waren naar IJsselstein gekomen om de boel weer eens flink op z’n kop te zetten. Omdat De Blaasbalgen de afgelopen twee jaar eerste waren geworden en het jaar daarvoor tweede, waren de verwachtingen hoog gespannen. Het is natuurlijk niet makkelijk om de verwachtingen die de mensen hebben steeds weer waar te kunnen maken maar ook De Blaasbalgen hoopten natuurlijk weer hoog te eindigen dit jaar. Om 8:45 vertrok de bus richting IJsselstein, het was gelukkig droog en al snel bleek dat het een erg gezellige dag zou worden, met veel bevriende kapellen en veel supporters. Omdat De Blaasbalgen, zoals gezegd, vorig jaar met de eerste prijs naar huis waren gegaan, mochten zij het festival openen. De set van vorig jaar werd nog eens gespeeld en het publiek (toen nog hoofdzakelijk andere kapellen) genoten zichtbaar. Na een uurtje wachten en naar andere kapellen geluisterd te hebben waren De Blaasbalgen aan de beurt voor hun eerste set. Meteen op het hoofdpodium, dus met toch wel veel publiek is altijd leuk spelen. Het ging meteen erg goed en de sfeer zat er meteen in. Met een leuke afwisseling van snelle, moeilijke en mooie langzame nummers werd het publiek en natuurlijk de jury getrakteerd op een prima stukje muziek en show.
Weer moesten De Blaasbalgen een uurtje wachten en in die tijd konden ze rustig naar het volgende podium lopen en naar andere kapellen kijken. Ook werd er nog even een interview gegeven aan de plaatselijke radio die live in de uitzending was. Ook hun konden zich De Blaasbalgen nog goed herinneren van voorgaande jaren. De tweede set ging eigenlijk weer erg goed, de zon begon spontaan te schijnen en De Blaasbalgen speelde de sterren van de hemel. Het publiek stroomde toe en al snel stond het eerst wat verlaten plein, helemaal vol met swingende mensen die genoten van de muziek. Erg leuk om te zien dat mensen toch graag blijven kijken naar een leuke show en een goed stuk muziek. Ook de jury genoot zichtbaar en dat is toch ook wel belangrijk op een festival.
Na deze set was het weer wachten en in een lange stoet liep de hele horde mensen achter De Blaasbalgen aan om ook de laatste van de drie normale sets te zien. In het centrum van de winkelstraat werd het hele verhaal nog eens dunnetjes over gedaan en de jury ter plekke vond het zo gezellig dat het bordje met daarop de tekst “nog 3 minuten” wel erg lang op zich liet wachten. Geen probleem voor De Blaasbalgen natuurlijk want dan spelen ze toch gewoon nog even door! Nu was het tijd voor de finale. Zouden De Blaasbalgen er weer in geslaagd zijn om bij de laatste drie kapellen te eindigen? Van 10 tot 4 werden de namen opgenoemd en JA De Blaasbalgen moesten zich snel op gaan maken voor de finale. Nóg een keer werd de set gespeeld op het nu wel heeeeel erg volle plein en ook deze set ging weer erg goed. Na de andere twee finalisten gehoord en bekeken te hebben werd de uitslag bekend gemaakt. Op de derde plaats waren de Knolderapen uit Vught geëindigd dus het ging nog tussen De Feestbende uit Den Bosch en De Blaasbalgen. De tweede plaats was dit keer voor De Blaasbalgen dus De Feestbende was kampioen. Een erg goed resultaat en een erg gezellige dag was dus weer behaald. Met een tevreden gevoel konden De Blaasbalgen weer naar huis. Nu gaan ze zich weer klaarmaken om ook op het grote festival in Groenlo bij de top te komen. Op 20 mei is dat al zover dus dat is nog even lekker door oefenen. Alle informatie is weer te vinden op: www.deblaasbalgen.nl ,de homepage die steeds de zelfde dag nog wordt bijgewerkt. TOT IN GROENLO!