Polderdag

Tijdens de Polderdag zal VVD Europarlementariër Jan Mulder aanwezig zijn voor een bezoek aan het gebied waar hij zich voor inzet in Brussel. Hij zal bij de officiële opening aanwezig zijn, om vervolgens enkele deelnemende bedrijven op de fietsroutes te bezoeken. De heer Mulder werkt in Brussel aan het landbouw beleid. Tevens houdt hij zich bezig met de Europese financiën en is zeer nauw betrokken bij de fraudebestrijding. De heer Mulder is al sinds 1994 lid van Europese parlement. Momenteel draait ook bij hem de verkiezingscampagne op volle toeren. De Europese verkiezingen zullen worden gehouden op donderdag 10 juni.

De Polderdag in het land van Wijk en Wouden start dit jaar in Stompwijk alleen vanaf de Meer en geerweg 3 bij Theo en Kristel van der Salm. Op hun struisvogel boerderij zijn eveneens jonge lammetjes en kippen te bewonderen. Er wordt voorlichting gegeven over hun bedrijf. Hun culinaire inbreng zijn broodjes met gebakken ei, deze zijn te koop en er worden toastjes met ei geserveerd. Gerry La Lau bewerkt struisvogeleieren met koud porselein en zij exposeert haar werk in een speciale kraam.
Kristel wil in de toekomst graag workshops gaan verzorgen in hun nieuwe melkstal. Ze denkt aan het werken met natuurlijke materialen voor in de tuin. Ze is zich nog aan het oriënteren en aangedragen ideeën zijn welkom. Ze is er helemaal klaar voor. Ook verzorgt ze kinderpartijtjes, vooral kindergroepen uit Zoetermeer zijn enthousiast over het zaklopen, kruiwagenraces, touwtrekken oftewel spelletjes van het platteland. Arie Paardekooper verzorgt de muzikale noot hier. Dat moet gezellig worden.

De monumentale boerderij van Kees en Joke Juffermans ligt ook op de route. Kees heeft een gezellig zitje gemaakt en hij rekent op wat muzikanten. Hier kunt u de door Joke zelfgemaakte sterke boerenjongens proeven. Er worden schapen geschoren. Han van de Griend zal een demonstratie wolspinnen geven. Én er is een expositie in de stal van Joke haar prachtige aquarellen.

In de Weipoort is de nieuwe ijssalon open van Nel en Peter de Jong. Vijf jaar geleden zijn zij begonnen met ijs maken op hun boerderij aan de Weipoortseweg. Hun ijs is van een dermate goede kwaliteit en de smaak zo goed dat hun afzet in de afgelopen vijf jaar dusdanig gegroeid dat zij aan een nieuwe productie en verkoopruimte toe waren. Zij zien zichzelf als een rustpunt in het Groene Hart. Er zal uitleg gegeven worden over het maken van hun ijs. Afgelopen zondag is hun ijssalon geopend door wethouder M. Ates. U kunt er nu zelf een kijkje nemen en natuurlijk zelf een Weipoorts ijsje proeven.

Verder is de boerderij van Karin en Sjaak van Veen in de Weipoort open, zij zijn bekend van de hartjeskazen. Dit zijn kaasjes van ongeveer een kilo in de vorm van een hart, met een knipoog naar het Groene Hart. Er zijn natuurlijk nog veel meer bedrijven te bezoeken langs de route. Het gezellige van een dergelijke fietstocht is dat anders gesloten deuren voor je open gaan en je een kijkje achter de schermen kunt nemen.

Een aanrader dus. Veel fietsplezier.

Petra