Project Waterpas

Uiteindelijk is het zo ver, het project ’Waterpas’, dat is ontwikkeld door het Erfgoedhuis Zuid Holland, gaat van start in voormalig stoomgemaal de Antagonist. Voor de eerste editie hebben zich 5 basisscholen aangemeld. Het project is bedoeld voor groep 6 van de basisschool. Zo’n 130 kinderen krijgen in het gemaal een spelencircuit aangeboden die hen wegwijs moeten maken in waterland. Sjouwen met emmers water is een van de spelonderdelen. Op die manier krijgen kinderen een idee hoeveel water de pomp per minuut kan transporteren. Ook moeten zij een echt stoommachientje aan de praat krijgen en wanen zij zich even de machinist die aan het hoofd staat van een groot gemaal. Het doel is kinderen inzicht te geven over de maatregelen die moeten worden genomen om bewoning van door water bedreigde gebieden mogelijk te maken. Ook leren zij de vele aspecten die samenhangen met waterbeheersing. Na afloop van de activiteiten krijgen de school en de kinderen een leuke attentie. Het project vindt plaats op 18, 22, 23, 24 en 25 juni vanaf 10.00 uur.
Ook dit jaar openende de Antagonist haar deuren tijdens de Molen en Gemalendag van 8 mei j.l.. Dit keer leek het weer een spelbreker te worden, maar dat werd niet bevestigd door de bezoekers. Bijna 100 bezoekers wisten de weg te vinden naar het kleine gemaal waar zij getuige konden zijn van onder andere het opstarten van de Crossley dieselmotor. Ondanks dat bekend was dat het programma om 12.00 uur zou starten, werden we al om 10.00 uur verrast door de eerste bezoekers. Op de mededeling: we gaan pas om twaalf uur starten, werd er rustig gereageerd met de woorden: “dan hebben we nog even de tijd om rond te kijken”. Het programma was aangevuld met kinderactiviteiten zoals een speurtocht en diertjes zoeken die uit het kroos werden gevist als het gemaal ging pompen. Verder waren er verschillende exposities te zien die het functioneren van het waterschap in beeld brachten. Hoogtepunt is altijd het opstarten van de motor door de machinist van waterschap Wilck en Wiericke. In de tent konden de bezoekers snuffelen in het informatiemateriaal en konden zij een kopje koffie drinken. Door financiële ondersteuning van het Prins Bernhardfonds en de ANWB fonds is deze opendag en waterpas mogelijk gemaakt.

Adres: Gemaal ‘De Antagonist’ Stompwijkseweg 11 te Stompwijk. Voor meer informatie kunt u bellen met Arie Bosman, voorzitter Stichting Monument en Samenleving, tel: 078 6822184 of mailen ariebosman@hetnet.nl