Florence

Pasgeboren baby’s krijgen gehoortest

Voor de ontwikkeling van een kind is een goed gehoor belangrijk. Baby’s, die de consultatiebureaus van Florence bezoeken, krijgen sinds kort al een gehoortest als ze tussen de twee en drie weken oud zijn. Eerder werd het gehoor pas getest na negen maanden. Door de vervroegde test kan de behandeling en begeleiding van kinderen met gehoorproblemen eerder starten.
Ratelgeluid
Speciaal opgeleide medewerkers plaatsen een dopje in het oor van de pasgeborene. Hierin zit een luidspreker dat een ratelgeluid geeft. Daarnaast zit er een microfoontje in dat oto akoestische emissies meet. Dit zijn heel zwakke geluiden die door het oor zelf worden gemaakt als het eerdergenoemd ratelgeluid hoort. De test kan het beste gedaan worden als de baby rustig is en slaapt. De baby merkt nauwelijks iets van de meting en slaapt meestal gewoon door.
Schriftelijke uitnodiging
De invoering van deze nieuwe gehoortest is een samenwerking tussen Florence afdeling Jeugdgezondheidszorg en de Nederlandse Stichting voor het Dove en Slechthorende Kind (NSDSK). Ouders van een pasgeborene ontvangen een schriftelijke uitnodiging voor deze gehoortest. Voor informatie is het inhoudelijk spreekuur van de afdeling Jeugdgezondheidszorg bereikbaar op telefoonnummer 070 307 52 49 (op werkdagen ’s middags van 13.00 tot 15.00 uur.