KIES NATUUR IN HET WATERSCHAPSBESTUUR

Het verkiezingsbiljet voor het waterschapsbestuur is bij u in de bus gevallen.

Het Algemeen Bestuur, zeg maar de gemeenteraad van het waterschap, moet opnieuw gekozen worden. We roepen u op om op kandidaten te stemmen die door natuur en milieuorganisaties worden ondersteund. De namen van de kandidaten in uw regio (er zijn in ZH vier waterschappen) vindt u op de website WWW.kiesnatuur.nl

KIES GROEN
Het waterschap is verantwoordelijk voor de waterkwaliteit, voor de meeste dijken en voor de hoeveelheid water: water wegmalen om droge voeten te houden en water inlaten als droogte dreigt. Binnen die taken is het heel goed mogelijk om de natuur te bevorderen en milieukansen goed te benutten: bij de inrichting en onderhoud van de watergangen en (natuurvriendelijke) oevers, bij het zoeken naar bergingsgebieden voor water, bij het tegengaan van vervuilende emissies, door kwetsbare gebieden zoals de duinranden te ebschermen tegen bebouwing en ga zo maar door.
Die aandacht voor natuur willen groenen waterschapsbestuurders inbrengen. Ook zorg voor landschap en cultuurhistorie wordt door de groene kandidaten op de agenda gezet. Ze hebben bovendien hoog in het vaandel staan dat burgers kunnen genieten van water bij recreatie, wonen en zwemmen. De ervaringen van wateroverlast en de dreigende overstromingen in 1993 en 1995 hebben aangetoond dat ons watersysteem natuurlijker en ruimer moet worden ingericht om de veiligheid te waarborgen en de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen.

DEMOCRATISCH KIEZEN IN EEN OUDERWETS SYSTEEM
Het kiesstelsel bij de waterschappen is nog heel ouderwets. Er zijn vier categorieën die elk een aantal zetels krijgen. Als u bijv huiseigenaar bent krijgt u twee stembiljetten: een voor de categorie huiseigenaar en een voor de categorie ingezetenen (alle burgers). Het bestuur wordt gekozen via het personenstelsel, er zijn geen partijen of lijsten. De groene kandidaten staan door loting willekeurig tussen de andere kandidaten.
KIJK DAAROM VOOR DE NAMEN VAN DE GROENE KANDIDATEN IN UW REGIO EN CATEGORIE OP: WWW.KIESNATUUR.NL

Vriendelijke groeten, Marian Cornelissens