MARATHON SCHAATSEN

In gesprek met Martijn van Es en Joost Juffermans
Op woensdag 6 oktober a.s. gaat het marathon seizoen weer van start met een presentatieve wedstrijd in Alkmaar. Twee leden van de Stompwijkse IJsclub hebben een startnummer bij deze elite van het Nederlandsche Marathonschaatsen. Joost Juffermans en Martijn van Es. Hoewel Martijn thans woonachtig in Zoeterwoude met zijn lieftallige vriendin Mariska, is lid van de Stompwijkse club. Hier liggen mijn roots, aldus Martijn.
Juffermans is afgelopen zomer aangetrokken door de TNT ploeg. Joost was brodeloos door opheffing van de Dasiaploeg, waarvoor hij twee seizoenen uitkwam. Figuurlijk brodeloos natuurlijk, omdat de kosten voor levensonderhoud wordt verdiend in zijn goedlopend rietdekkersbedrijf. De TNT ploeg bestond vorig seizoen uit single Henk Angenent. Winnaar van de laatste (1997) echte elfstedentocht en de laatste (2004) alternatieve elfstedentocht in Oostenrijk. Ook is Angenent houder van het wereld uurrecord, voorwaar een topper. Afgelopen winter werd Juffermans benaderd door Angenent. We zoeken versterking van de ploeg en ik denk dat je goed bij ons past, was de motivatie van Angenent. Voor Joost was de keus gauw gemaakt. De ploeg staat onder leiding van Gauke Nijholt. Een gedreven perfectionist met een bijzondere afwijking, nl. gek op schaatsen. Afgelopen zomer is getraind op de fiets, skeeler en circuittraining zo’n 15 uur per week. Trainingskampen van enkele dagen zomerschaatsen in Heerenveen en fietstraining in de Ardennen zijn afgewerkt. Ik voel dat ik sterker ben geworden, aldus Joost. Jufermans zal dit seizoen voor meester Angenent moeten rijden, maar er zal voldoende vrijheid zijn om eigen kansen te verzilveren. Grote wens van Joost is om dit seizoen het lange natuurijs wedstrijden beter te beheersen en één keer op het podium te staan bij de kunstijs wedstrijden.
Martijn van Es had geen last van transferperikelen. De ploeg van sponsor Bakker Vastgoed uit Nieuw Vennep is intact gebleven. Met de gebroeders Jens en Ralf Switser en transport Ing. Martijn Bovenmars. De ploeg stond en staat onder bezielende leiding van schaatsprofessor Theo Vergeer uit Warmond. In de ploeg is afgelopen zomer hard gewerkt aan optimalisatie van de rijders. Zeker waren er successen vorig seizoen, waaronder een gewonnen wedstrijd in Assen. Ook de natuurijs wedstrijd in Finland was een succes. Vergeer en de sponsor hebben de afgelopen jaren geïnvesteerd in de jonge ploeg. Rendement is moeilijk te voorspellen, maar de rijders hebben hard getraind en zijn er klaar voor. De trainingen zijn intensiever en uitgebalanceerder afgewerkt. Ik heb er meer tijd ingestoken, zei Martijn. Zo’n 15 uur per week fietsen, skeeler en krachttraining. Trainingskampen in Limburg en de Franse Alpen komen daarbij. De laatste maand schaatstraining in Dronten. Dit alles is mede mogelijk door de fantastische medewerking van werkgever bouwbedrijf Granneman B.V. aldus Van Es. Het komende seizoen wil Martijn zichtbaarder zijn in de wedstrijden, mee ten aanval
en een paar goede uitslagen rijden is de wens. De natuurijs wedstrijden liggen Martijn goed, dat heeft hij bewezen. Bij de eerste 10 in een grote natuurijswedstrijd van 200 km is mogelijk. Voordeel is wellicht dat het komende seizoen meer wedstrijden van 125 en 150 ronden worden verreden. Beide mannen rijden inmiddels 4e (Joost) en Martijn 5e seizoen bij de A rijders. Ze zijn volwassener geworden en weten dat de investeringen van de afgelopen jaren de komende jaren verzilverd moeten worden. De motivatie en uitgangspunten zijn voor beide mannen nog nooit zo goed geweest. Ik wens beide kanjers veel succes en durf dat tevens te doen namens alle Stompwijkse schaatsliefhebbers.
Aad de Haas
Wie wordt sportvrouw/sportman van het jaar?
Volgend jaar bestaat Nut en Vermaak 112½ jaar. Het idee is nog van Hans de Winter en zijn woorden waren: “Zo’n datum kan je niet zomaar voorbij laten gaan”. Uiteraard gaan wij zijn idee uitvoeren. Hoewel 13 juli 2005 de officiële dag is, heeft het bestuur besloten de viering van het jubileum te combineren met de Poldercross, op vrijdag 26 augustus volgend jaar. Het is niet de bedoeling een officieel jubileum te vieren maar het zal een sportieve en ludieke aangelegenheid worden. Net als bij het 100 jarig bestaan kan men deelnemen aan een vierkamp dat zal bestaan uit schaatsen, roeien, fietsen en hardlopen. Men kan ook meedoen in teamverband en de zwakste prestatie zal vervallen. Uiteindelijk zal de uitver kiezing voor de sportvrouw en sportman gebaseerd zijn op de persoonlijk gerea liseerde tijden. In principe is deelname voorbehouden aan inwoners van Stomp wijk en leden en/of donateurs van Nut en Vermaak. Natuurlijk zijn onze sponsors ook van harte uitgenodigd. Verdere informatie volgt in de loop van het jaar. Namens het bestuur van IJsclub Nut en Vermaak, Klaas Abelsma