Muizenissen

Als ik zie hoe onze kinderen en kinderen van anderen met grote regelmaat elkaar in de haren vliegen, snap ik wel waarom er zoveel geweld in de wereld is. En dan heb ik het niet over de corrigerende tik of de moderne ‘Donner tik’ maar over echt geweld. Het is geen toeval dat het geweld toeneemt naarmate de traditionele feestdagen van december naderen want dat zijn nu eenmaal spannende dagen. Ik probeer altijd voor bepaald gedrag een verklaring te vinden en nu ben ik er achter geko men dat de televisie toch wel erg veel invloed heeft. In ons geval zitten er dan drie jongetjes voor de buis en elk kind heeft een bepaalde voorkeur aangaande een televisieprogramma. Je hoort dan ook regelmatig geschreeuw uit de woonkamer komen omdat de tv weer niet op de goede zender staat. Meestal komen mijn vrouw en of ik dan in actie en zetten de een neutrale zender op of we doen ‘m gewoon uit, waarna Youri dan meestal direct naar boven gaat want hij heeft sinds kort een teevee op zijn kamer. Youri kijkt graag voetbalprogramma’s, Het Jeugdjournaal, Villa Achterwerk en Het Klokhuis zien en Sven heeft de voorkeur voor het steviger werk, en dan kom je al snel uit op de zender Fox Kids maar daar mogen ze maar beperkt naar kijken. Sil kijkt alles maar Sesamstraat kan hem al niet meer bekoren. Maar alledrie zijn ze gek op programma’s waarin Sinterklaas en zijn Pieten allerlei problemen te lijf gaan, alleen zit daar nu weer een groot probleem want bijna elke zender heeft tussen de reguliere programma’s een Sint & Piet item zitten, waardoor het zapgehalte enorm is toegenomen bij de jongelui. Bij de publieke zenders is het duidelijk. Aan het einde van de middag is daar dan het Sinterklaasjournaal met Diewertje en dan zit papa ook te kijken want hij vindt Diewertje wel een leuke meid… Maar bij Fox Kids heb je De club van Sinterklaas en dat herhalen ze de rest van de dag zodat de echte Sinterklaas verslaafden dan ook steeds naar die zender toe zappen om maar niets te hoeven missen…En daar zit ‘m nou de kneep, want tussen die programma’s in zitten de programma’s waarvan wij liever niet hebben dat de jongens kijken omdat ze daar erg druk van worden en omdat er erg rare en vervaarlijk uitziende gedrochten in voorkomen waardoor ze weer angstig worden in hun bed.
Nickelodeon lijkt zich afzijdig te houden van de gekte en gaat gewoon door met die irritante Spongebob dus daar wordt nog steeds naar toe geschakeld op de momenten dat er op de andere zenders effe geen Sintdingen zijn. Maar ja, het gaat om de kijkcijfers dus om de centen, want de reclames druipen van het scherm af en worden oneindig op een zeer agressieve manier herhaald zodat de sponzen hersentjes van de kindertjes het heel makkelijk opnemen zodat ze dan op rustige momenten aan hun ouders duidelijk kunnen maken dat ze een bepaald speelgoed willen hebben, lees : zeuren tot ze purper zien. En naast al die reclames worden ze ook nog geacht middels SMSjes mee te doen aan allerlei prijsvragen van het niveau ‘middagtelevisie spelletjes’ of Tel Sell..
Heel hypocriet is dan ook het feit dat die zelfde zenders tegenwoordig boodschappen uitzenden waarin de jeugd verteld wordt dat lenen niet goed voor je is en dat doen ze omdat een groot deel van de huidige jeugd al flink in de schulden zit…Dan zou je denken dat ze zich in de schuld steken voor iets waar je wat aan hebt, bijvoorbeeld een scooter of het behalen van je rijbewijs, maar de voornaamste schulden ontstaan door veel te SMSsen en te hoge GSM rekeningen!
En daar word ik nou weer agressief van!
Arjen Veldhuizen