MARATHON SCHAATSEN

Op de open baan in Haarlem werd afgelopen zaterdag de 9e wedstrijd om de Essentcup verreden. Door de hoge luchtvochtigheid sloeg het ijs al snel aan en veel rijders hebben daar een hekel aan. Henk Angenent pakte in zijn eentje een ronde voorsprong en won zonder eindsprint de wedstrijd. Alle andere wedstrijden eindigden tot nu toe in een massasprint. Toch gebeurde er van alles in deze niet spectaculaire wedstrijd. Jelmer Beulekamp bijvoorbeeld kreeg een pion tegen het hoofd en moest met de ambulance worden afgevoerd. (het viel gelukkig mee) Jan Maarten Heideman kreeg een diskwalificatie wegens duwen in de laatste bocht bij het afsprinten van het peloton. Ralf Switser en Lars Hoogenboom werden slachtoffer van het duwen van Heideman. 2e werd Roel van Hest voor Miel Rozendaal.. Joost Juffermans deed uitstekend knechtenwerk voor teamgenoot Angenent. Hij stoorde enorm het tempo tijdens de inhaalrace van Angenent en reed later ronden lang op kop met een dusdanig tempo dat niemand behoefte had om een ontsnappingspoging op touw te zetten. Martijn van Es trok weer de sprintjes aan voor Ralf Switser om het groene pak te consolideren. In de eindfase was Martijn op avontuur met drie andere rijders. Jammer, maar het peloton, lees Angenent, stond de ontsnapping niet toe. Martijn finishte evenals Joost moe gestreden achter in het peloton.
Bij de dames was Danielle Bekkering wederom de snelste van de vijf koplopers met een ronde voorsprong. Mariska Scholtes is inmiddels geen onbekende meer op de Haagse Uithof. Bij de Petervan Vlietcup moet ze steeds twee snellere meisjes voor laten gaan. Wederom een 3e plaats en een gemixte bos chrysanten deze keer.
Dinsdag 8 december start van The Greenry Six in Breda vervolgens woensdag in Eindhoven, donderdag Assen, vrijdag Alkmaar, zaterdag Utrecht en de finale op zondagmiddag in Den Haag. Dit spektakel mag u niet missen. De start van de dames is om 14.00 uur en de heren zullen zo rond 15.00 uur van start gaan.
Verder maandag 13 december de gewestelijke wedstrijden op de Uithof, start om 21.15 uur.
Aad de Haas