Collegeflits

College nieuwsflits Leidschendam Voorburg
18 januari 2005
Afschaffen Zalmsnip
Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is laks geweest met het tijdig afschaffen van de Zalmsnip; het wetsvoorstel tot afschaffing werd pas eind december in het parlement behandeld en kan pas op 5 februari in werking treden. Hierdoor zadelt de minister de gemeenten nu op met het probleem, omdat zij de afschaffing van de Zalmsnip afhankelijk hebben gesteld van de inwerkingtreding van de wet. Gemeenten houden wel de vrijheid om inwoners een lastenverlichting te bieden. Burgemeester en wethouders van Leidschendam Voorburg stellen de gemeenteraad voor geen gebruik te maken van de mogelijkheid om de Zalmsnip voortaan nog uit te keren. Het artikel over de lokale lastenverlichting in de Verordening op de heffing en invordering van de onroerende zaakbelastingen (ozb) 2005 komt alsnog met terugwerkende kracht vanaf 1 januari te vervallen.
Aanpasbaar en veilig (ver)bouwen van woningen
Het beleid voor het aanpasbaar en veilig (ver)bouwen van woningen moest nog worden geharmoniseerd. Hierom heeft het college de conceptnotitie harmonisatie aanpasbaar en veilig (ver)bouwen van woningen vastgesteld. Het aanpas baar (ver)bouwen van woningen betekent dat een woning zodanig is gebouwd dat deze relatief eenvoudig is aan te passen aan een bewoner met een handicap. De aanpasbaarheid slaat niet alleen op de woningen, maar ook op de woonomgeving en het woongebouw. Om deze ambities waar te maken, zal de gemeente parti culieren en/of projectontwikkelaars stimuleren dat de eisen worden opgenomen in het programma van eisen voor de bouw. Met corporaties worden hierover prestatie afspraken gemaakt. De ambities van het college gaan verder dan de minimumeisen die zijn opgenomen in het Bouwbesluit, waaraan bouwaanvragen worden getoetst. Verder is het beleid voor aanpasbaar en veilig (ver)bouwen van woningen in lijn met het beleid voor wonen, welzijn en zorg. Het college bespreekt de notitie met de Seniorenraad.
JOP Stompwijk mag blijven
De Jongeren OntmoetingsPlek (JOP) in Stompwijk mag blijven. Dat heeft het college besloten naar aanleiding van de evaluatie die na een jaar heeft plaatsgevonden. Hieruit kwam naar voren dat de JOP een ontmoetingsplek is waar jongeren ook echt veel gebruik van maken. De JOP is neergezet omdat er veel overlast was van jongeren die rondhingen in de portieken aan de Pinksterbloem. In overleg met de jongeren is toen gekozen voor een opengewerkte zeecontainer, die ze zelf hebben beschilderd. Omdat buurtbewoners tegen de JOP waren, is een vergunning voor een jaar afgegeven (artikel 17 procedure). Voor de evaluatie zijn er gesprekken geweest met de jongeren, de dorpsraad, de wijkmanager, de wijkagent en afdeling Wijkbeheer. Onder de omwonenden is een enquête gehouden. De doelstellingen van de JOP was om de overlast van bepaalde groepen jongeren te verminderen. Bewoners moeten zich weer veiliger en prettiger voelen in hun wijk. Tegelijkertijd moeten jongeren een beschutte plek hebben waar ze elkaar kunnen ontmoeten, zonder dat dit leidt tot botsingen met de omgeving.
Zoals gezegd bieden de uitkomsten van de evaluatie voldoende aanleiding om een bouwvergunning aan te vragen, waardoor de JOP kan blijven. Er is alleen een bouwvergunning nodig omdat de JOP inmiddels binnen het bestemmingsplan valt.
Provincie beoordeelt financiën Leidschendam Voorburg achteraf
Leidschendam Voorburg heeft zijn financiën goed op orde. Dat blijkt uit een brief die gedeputeerde staten van Zuid Holland aan de gemeente hebben gestuurd. De gemeente heeft de adviezen van het provinciebestuur bij de beoor deling van de begroting voor 2004 naar tevredenheid opgevolgd; mede hierdoor is een inzichtelijke gemeentebegroting ontstaan die voldoet aan de huidige wet en regelgeving. GS hebben de begroting voor 2005 en de jaarrekening 2003 voor kennisgeving aangenomen; ook in 2005 zullen zij repressief, terughoudend toezicht op de gemeentelijke financiën uitoefenen. Vanwege de gemeentelijke herindeling was de gemeente in 2002 en 2003 onderworpen aan preventief financieel toezicht van de provincie; alle uitgaven moesten vooraf worden goedgekeurd. Onder andere op grond van doorgevoerde bezuinigingen hielden gedeputeerde staten bij de begroting 2004 weer repressief toezicht en beoordeelden zij het gemeentelijk huishoudboekje achteraf. Nu de gemeentebegroting 2005 ruimschoots inzicht verschaft in de totale financiële positie van de gemeente en daarmee voldoet aan de wet en regelgeving blijft Leidschendam Voorburg onder het repressieve toezichtregime van de provincie vallen. De materieel sluitende meerjarenramingen voor 2006 2008 bieden ook in meerjaren perspectief een duurzaam begrotingsevenwicht, voor de provincie één van de belangrijkste redenen voor het voortzetten van repressief toezicht.