Marathon Schaatsen op de Oostenrijkse Weissensee

Afgelopen week is het peloton neergestreken op de Spielplatz der Natur in Oostenrijk. Een schitterend decor op het 1000 meter hooggelegen meer met een lengte van 12 km. Donderdag werd het eerste criterium verreden. Jens Switser uit Katwijk was de winnaar. Zaterdag stond het Open Nederlands Kampioenschap op het programma. Geen spectaculaire wedstrijd. Het snelle ijs en prima weersomstandigheden werkten mee aan de samenklontering van het peloton in laatste fase van de wedstrijd. Dit na een ontsnapping van 12 rijders. Peter Baars werd de verrassende, maar verdiende kampioen, gevolgd door Bert Jan van der Veen. Deze is reeds kampioen op kunstijs en sloeg bijna een dubbelslag. 3e werd verrassend Arjan Momberg. Joost Juffermans draaide lekker mee en werd 19e op het ONK. Dat natuurijs ligt mij niet zo, ik kan mijn slag niet goed afmaken en dan al die scheuren, aldus Joost. Martijn van Es was niet tevreden over zichzelf. Er was een ontsnapping en ik was er niet aldus Martijn. Martijn eindigde als 27e.
Maandag stond wederom een criterium op het programma. Deze keer was de buit voor Jan Maarten Heideman in een massasprint dankzij een knap staaltje ploegen spel. A.s. Woensdag en donderdag nog twee criteria en dan zaterdag het echte werk de Alternatieve Elfstedentocht over 200 km. De weersomstandigheden wisselen van 20º ‘s morgens tot 2º in de middag. Er worden warmere temperaturen verwacht. Als je vraagt wat voor weer het wordt krijg je als antwoord, als je goed leeft komt het allemaal goed, met ander woorden maak je niet druk, het komt zo als het komt.

Aad de Haas