Vrienden ontmoeten Vrienden…,

Vrienden ontmoeten Vrienden…,
Op verzoek van de SP vond er afgelopen vrijdagavond een meeting plaats in het Dorpshuis in Stompwijk. Het hele dorp was hiervoor uitgenodigd, maar door een ongelukkige omstandigheid, heeft een aantal bewoners de flyer niet mogen ontvangen die zij rondgestuurd hebben. Naast de SP waren er afgevaardigden van Groen Links en Gemeentebelangen aanwezig. Ook aanwezig was de heer Hans Pieters van ‘de Vrienden van de Oostvlietpolder’, Peter Romijn van SP Provinciale Staten en geïnteresseerden uit het dorp.

Doel van de avond voor de SP was om nog eens te inventariseren wat er nu zoal leeft onder de bevolking van Stompwijk zelf. Mede ingegeven door de vele commotie die er rondom ons dorp de laatste maanden is wat betreft glastuinbouwsanering in relatie tot voorgenomen woningbouw en de reconstructie van de Stompwijkseweg. Zowel de SP als Groen Links willen de belangen van de Stompwijkers nogmaals onder de aandacht brengen bij de gemeente Leidschendam Voorburg.

Al snel werd duidelijk dat de meeste belangstelling uitging naar de recente plannen van de gemeente om een nieuwe woonwijk te bouwen in de Westeinderpolder. Door diverse aanwezigen werd aangegeven dat men teleurgesteld is in de gemeente, omdat het advies van de Dorpsraad niet serieus is genomen, er geen behoefte is aan zoveel nieuwe woningen, de fasering van de bouw veel te snel is, de impact op het dorp heel groot zal zijn, er geen goede infrastructuur is voorzien, etc. Ook de problemen die ontstaan wanneer de Westeinderpolder opgehoogd gaat worden werden naar voren gebracht. Een punt van zorg is met name; wat het effect is van de ophoging ten aanzien van de voorgenomen bouw van de huizen, wat het effect is wanneer er 3 tot 5 meter grond opgespoten wordt op de waterhuishouding uit die polder en wat het effect is op de dijken en met welke problemen de bestaande huizen worden geconfronteerd wanneer dit alles doorgang vindt.

De heer Pieters van de Vereniging Vrienden van de Oostvlietpolder was deze avond aanwezig om zijn ervaringen met ons te delen. Deze vereniging heeft de afgelopen jaren met succes een aantal bouwprojecten in de Oostvlietpolder tegen kunnen houden. Volgens dhr. Pieters heeft de gemeente nog een hele lange weg te gaan. Hij gaf een aantal voorbeelden waarmee de Vrienden van de Oostvlietpolder geconfronteerd zijn. Er zal nog een lange weg te gaan zijn, voordat de gemeente haar omstreden plannen ten uitvoer kan brengen. Pieters benadrukte dat zij als Vrienden inmiddels het zevende jaar zijn ingegaan. Op dit moment ligt het bezwaarschrift bij de Raad van State en stevenen zij af op een overwinning. Niet bouwen in de Oostvlietpolder in Leiden, geen baggerstortplaats en natuur zeker natuur laten in de randstad waar dit soort stukjes geen goud, maar op langere termijn van diamantaire waarde zijn.

Volgens Peter Romijn, lid van Provinciale Staten namens de SP, kan het niet zo zijn dat over de Nota Ruimte voor Ruimte heen wordt gewalst. Dit stuk is nog geen 2 jaar oud en heeft de Provincie Zuid Holland hoog in het vaandel staan. Tevens wordt in het stuk ‘Woonvisie Zuid Holland’, prioriteit gegeven tot 2014 aan woningbouw voor starters en senioren. Daar gaat de voorkeur naar uit en niet naar alleen maar luxe huizen die dadelijk bevolkt worden door mensen van buiten Stompwijk

Aan het einde van de avond werden ook nog enkele andere onderwerpen besproken, die bij bewoners van Stompwijk spelen in relatie tot de gemeente. Hier kwamen zaken aan de orde als de aanleg van een kunstgrasveld, de positie van de Dorpsraad en de plannen rondom de Vlietlanden.
Wij zullen als Vrienden van Stompwijk een netwerk opbouwen met groeperingen die in een vergelijkbare situatie hebben gezeten als wij. Met de ervaring die anderen hebben opgebouwd, kunnen wij ons voordeel doen. De intentie is om nauwer samen te werken, informatie in te winnen en succesformules over te nemen. Want waar de gemeente op langere termijn met Stompwijk heen wil, kan naar onze mening niet. Het is begonnen met de plannen om 350 of meer woningen te bouwen in Stompwijk, inmiddels is de weg ingeslagen om huizen te bouwen in de Vlietlanden waar velen van ons en ver daarbuiten hun recreatie zoeken en dit zal, wanneer wij geen signaal geven, alleen maar erger worden. Enkel gezien vanuit financieel gewin. Het is zo belangrijk een strook te hebben waar burgers ver van buiten Stompwijk kunnen ervaren hoe het platteland is, dat zij de gelegenheid krijgen bij de boer en de glastuinbouw te kunnen zien hoe deze mensen hun brood verdienen, dichtbij de natuur staan en het groene land ervaren. Pas dan ben je als gemeente verantwoord bezig en ben je bezig met een lange termijnvisie. Dat mag van ons rustig Stompwijkvisie genoemd worden. Iets waar je op lange termijn trots op kunt zijn.
Vrienden van Stompwijk