Bruisend feest

Het Gaandriaanse rijk bruist van het feest!

Inmiddels is de week van het carnaval alweer hevig aan de gang en werd en wordt er veel gefeest. In de afgelopen week zijn Prins Cees III en Page Monique met hun gevolg in veel verschillende gelegenheden geweest. Hieronder een verslag wat men allemaal gedaan heeft tot en met zaterdag.

Woensdag 2 februari begon het feest met een bezoek aan Swetterhage, de mensen kijken daar al een lange tijd uit naar de gezelligheid die het carnaval hen geeft. Prins Cees III, Page Monique, Opper Jeroen en de Raad van Elf hebben vele polonaises gelopen met de bewoners van het zorgcentrum. Ook worden hier een prins en een page gekozen die deze avond voorop gaan in de polonaise. Met de Blaasbalgen op het podium is het een waar feest waar men maar geen genoeg van kan krijgen. Maar om ongeveer 21.30 uur gaan de meeste bewoners weer naar hun eigen woning toe om te genieten van de nachtrust.

Donderdag was voor de Gaanders een speciale dag, voor het eerst in de geschie denis ging men met de carnavalsvereniging naar Köln om te kijken hoe de mensen daar carnaval vieren. Een touringcar bracht de Gaanders tot midden in de stad en toen men door twee steegjes was gelopen, stond men opeens op een groot plein vol met feestende mensen. Het is in Köln op deze dag vrouwendag en dat betekent dat de vrouwen de macht hebben. De vrouwen mogen dan ook bij ieder persoon die een stropdas om heeft, deze afknippen in ruil voor drie zoenen. Bij de Gaanders werden dat alweer gauw 11 zoenen. Met een bratwurst en een drankje was het leuk om ook eens daar te kijken en de sfeer van het Duitse carnaval te proeven. ’s Avonds ging de bus weer terug en rond 23.00 uur was de bus weer in Stompwijk.

Na een zware maar erg gezellige donderdag was er vrijdag dan weer het programma in de Gaandriaanse regio. ’s Middags werd er feest gebouwd in de Klaverhal te Zoeterwoude met de bewoners van Emmaus en andere ouderen uit Zoeterwoude. De mensen zaten gezellig in de kantine en daar werd dan ook een polonaise door de Prins, Page, Opper en Raad van Elf gelopen. Prins Cees III, Page Monique en Opper Jeroen deden hier een act en daar kon men zeker wel om lachen. Aan het eind van de middag kwamen de Oud Prinsen zingen en dat is natuurlijk erg leuk voor de ouderen, oud Hollandse liederen die iedereen mee kan zingen.
Na een soepje en een koud buffet bij Ruud en José gingen de Gaanders weer snel verder naar het volgende adres, Mariënpark in Leidschendam, een ander verzorgingstehuis waar de Gaanders ook ieder jaar feest vieren. De blaasbalgen waren hier ook bij en met dit orkest op het podium was het weer een gezellige polonaise die erg lang werd met alle bewoners die hier mee deden. De prins en page van Mariënpark hadden het goed naar hun zin en ook zij deden een aantal rondjes mee met de polonaise. Nadat hier ook een optreden van de oud prinsen was geweest werden de prins en page van Marienpark weer ontdaan van hun steek en cape. Waarna de prins nog een toespraak hield. Al met al een gezellige avond.
Na de bezoeken aan de bejaardentehuizen was er later op de avond nog een bezoek aan Jongerensocieteit Orion, met de zanger die zij hadden ingehuurd werd er een gezellig feest gebouwd en Prins Cees III, Page Monique, Opper Jeroen en Raad van Elf hadden het zichtbaar naar hun zin. Een gezellige avond en de dag erna stond er weer veel op het programma.

Prins Cees III nieuwe Heerser Gaandriaanse Rijk
Zaterdag heeft Cees III op het gemeentehuis in Leidschendam de Hamer van wethouder Beimers overhandigd gekregen. Daarmee verwierf Prins Cees de macht over Gaandrië. Maar zoals als altijd waren niet alleen de Gaanders aanwezig. In samenwerking met de Damzwabbers, werd het Gemeentehuis eens flink op zijn kop gezet, ze maakten er samen een grote poppenkast van.
Natuurlijk krijgt een nieuwe heerser van een Rijk de gelegenheid om zijn zegje te doen inzake de actuele politiek. Prins Cees III liet ditmaal zijn aandacht vallen op het nieuw bouwproject wat de gemeente wil realiseren in het kleine en groene Gaandrië. Prins Cees III gaf duidelijk aan dat de gemeente rekening dient te houden met de kleinschaligheid en het groene karakter van zijn mooie dorp.
Prins Cees III en zijn page Monique spreken de burgemeester en wethouder toe!

Ook de Damzwabbers ontvingen op deze ochtend de sleutel die toegang gaf tot hun rijk. Onder de gezellige muzieknoten van feestkapel De Blaasbalgen werd er nog een polonaise gelopen en konden de aanwezigen (red. velen hebben wij gezien) genieten van een lekkere kop chocolademelk en een lekkere plak cake.

Het maakte afgelopen zaterdag 5 februari niet uit waar je keek in het dorp Stompwijk, want overal kwam je praalwagens tegen die meededen aan de optocht door Gaandrië. Dit jaar deden maar liefst 30 wagens mee aan de optocht door Gaandrië. Door het mooie weer werd het een groot feest en waren vele toeschouwers aanwezig langs de Gaandriaanse wegen.

Natuurlijk werden de mooist versierde wagens in het zonnetje gezet tijdens de prijsuitreiking. Er waren twee categorieën waar de deelnemers om de prijzen konden strijden. Een deskundige jury heeft tijdens de optocht de wagens beoordeeld.

Het was een groot feest in Gaandrië tijdens de optocht!
Bij de particulieren gingen de volgende deelnemers er met de prijzen vandoor:
1e prijs: Srednaag Ed
2e prijs: Vrienden van Stompwijk
3e prijs: Marian en Gina Pijnacker

Bij de verenigingen zijn de prijzen gegaan naar:
1e prijs: Orion en de Keihappers
2e prijs: De Jazz Club
3e prijs: De IJsclub

De wisseltrofee was dit jaar opnieuw voor Orion en dat was al de derde keer en dat betekent dat de Gaanders op zoek moeten naar een nieuwe trofee. De aanmoedigingsprijs ging naar Thijs Janson en zijn vrienden. Na de prijsuitreiking was het nog een paar uurtjes erg gezellig in Het Blesse Paard en er kan dan ook worden gesproken van een zeer geslaagde optocht!

Gekostumeerd bal van De Gaanders druk bezocht!
Afgelopen zaterdag was het de beurt aan alle carnavalsliefhebbers om hun kostuums te tonen tijdens het gekostumeerde bal in Het Blesse Paard. De zaal liep al spoedig vol met zeer veel leuk en ludiek verklede feestvierders. Het was voor Prins Cees III en zijn Page Monique dan ook geen gemakkelijke taak om de best verklede man, vrouw en groep te kiezen. Zo liep het hele kabinet met security en al door de feestzaal, maar de hoofdrolspelers uit de Fabeltjeskrant waren ook allemaal aanwezig. Het was duidelijk dat iedereen het motto van dit jaar: “Wat een Poppenkast” op een fantastische manier heeft weten uit te drukken.

Om 0:30 waren de Prins, Page en zijn opper tot een besluit gekomen en werden de best verklede man, vrouw en groep bekend gemaakt. De prijzen zijn als volgt verdeeld:
Best verklede man: Nico Bolleboom als Clown
Best verklede vrouw: Carole & Carole als Pinokkio & Gepetto
Best verklede groep: Het Kabinet (groep van 20 personen)

Nadat alle prijswinnaars in het zonnetje waren gezet, was het weer de beurt aan feestkapel De Blaasbalgen om de zaal weer volledig op zijn kop te zetten. Uiteindelijk was het aan Jan Groeneweg met zijn disco om tot in de late uurtjes het publiek op een grandioze wijze te vermaken. Na het druk bezochte gekostumeerde bal kunnen we wel stellen dat Gaandrië over gezellige en creatieve inwoners beschikt en dat de carnaval ook boven de rivieren leeft.

De leden van de Fabeltjeskrant waren ook van uit het grote Dierenbos naar Gaandrië gekomen om het motto kracht bij te zetten!!

Ook het voltallige kabinet, met beveiligingsdienst, was aanwezig op het gekostumeerde bal van De Gaanders uit Stompwijk.

In de Dorpsketting van volgende week kunt u een verslag van de rest van de week lezen. En voor meer foto’s kunt u kijken op www.degaanders.nl
Pr. De Gaanders