Carnavalsoptocht een groot protest

Carnaval is uitermate geschikt om dingen waar men niet tevreden over is aan te kaarten. De Vrienden van Stompwijk hebben dit jaar aangegrepen om de gemeente duidelijk te maken dat de voorgenomen nieuwbouw in Stompwijk niet door het dorp wordt gedragen. Zij hebben een wagen in elkaar gezet die niets te wensen overliet. Vroeg in de ochtend werd de rit gemaakt naar Leidschendam Voorburg (Zwabberdam), om hier in de optocht mee te kunnen rijden. In de carnavalswagen, waar het aan niets ontbrak, hadden zij ook een persoon die de mensen interviewde op straat. De Leidschendammers bleken goed op de hoogte te zijn van het voorgenomen plan van de gemeente. Niet één geïnterviewde deelde de mening van de gemeente Leidschendam Voorburg om de geplande glastuinbouwsanering door te laten gaan ten koste van woningbouw. Een algemene uitspraak was, dat de gemeente niet wist waar zij mee bezig was. Zo’n mooi stuk groen op te offeren aan woningbouw. Mensen spraken hun verwon dering uit, dat wanneer zij onder het tunneltje van Leidschendam kwamen, direct de polders voor hen liggen. “Dat is wat wij hard nodig hebben” was een veelgehoorde uitdrukking. De Vrienden van Stompwijk interviewden de mensen niet alleen, zij werden zelf ook geïnterviewd en deelden flyers uit waarop uitgelegd werd waarom zij meereden en wat de boodschap eigenlijk wel is. Tevens riepen zij in de flyer de burgers van Leidschendam Voorburg op meer te genieten van ons mooie landschap, waar vele fietsroutes, bezoek aan boerderij en glastuinbouw, maar ook logeren bij de boer of een struisvogelboerderij bezoeken allemaal tot de mogelijkheden behoort. Een dorp wat zo veelzijdig is, bekend door zijn unieke ligging ten opzichte van de randstad, heeft vele mogelijkheden om te recreëren.
Veel steun en bemoedigende woorden ondervonden de Vrien den. Hoe komt het, dat een gemeenteraad geen affiniteit heeft met haar eigen bevolking, anders waren dit soort signalen wel doorgedrongen op het gemeentehuis en hadden zij nooit voor dit soort dwaze plannen gekozen. Het motto dat Zwab berdam dit jaar heeft ‘alles op zijn kop zetten’ en Gaandrië ‘poppenkast’, bleken beide goed van toepassing op de voorgenomen plannen. In Zwammerdam beloonde men de wagen van de Vrienden met een derde prijs.
Toen door naar de thuisbasis in Stompwijk (Gaandrië). Hier blijkt het motto ‘Poppenkast’ volledig uit de hand te lopen. Het merendeel van de wagens, die zeker niet onder deden voor die uit Zwabberdam, bleek te slaan op de poppenkast die van het gemeentehuis komt. De carnavalsoptocht blijkt een groot protest te zijn naar de gemeente Leidschendam Voorburg. Prachtig hoe creatief er met dit motto omgesprongen is. Prachtig hoe te zien hoe Stompwijk massaal achter de plannen van de Vrienden staat en hen ook steunt. Het was voor de Vrienden van Stompwijk tevens de gelegenheid de mensen persoonlijk te bedanken voor hun handtekeningen, hun steun en hun sponsoring. En steun hebben wij hard nodig. Wanneer op 18 februari het geplande bezoek van de Statenleden naar Stompwijk plaatsvindt, op uitnodiging van de gemeente Leidschendam, wordt ook weer uw steun gevraagd. Misschien in de vorm van een actie, misschien om gewoon rond de Westeinderpolder te zijn, dat kan aan drie zijden. (Dr. van Noortstraat, Westeinderweg of de Zustersdijk). De Vrienden zijn er zeker, zoals beloofd op uitnodiging van de gemeente. Gaandrië bedankt, gullie zijt geweldig.
Leo Wijnhoven, Vrienden van Stompwijk