Muizenissen

Galg en Rad?

Sil wàs een sloper en sinds vorige week blijkt dat hij het nog steeds ís….. Hij belde bij een vriendje aan maar er werd niet open gedaan. Hij wist niet dat de bel kapot was dus ging hij kloppen want dat wordt hem dagelijks verteld door Samson & Gert en consorten want bij hun is de bel al jaren kapot en ik vraag me steeds af waarom die niet eens gemaakt wordt.
Op zich is kloppen helemaal niet gek bedacht van dit jochie maar kennelijk vond hij zijn knokkels niet genoeg effect geven dus gebruikte hij maar een kiezelsteen, een van de vele stenen die hij in zijn broekzakken bewaart… Tja, en daar kon de deur niet tegen en nu zitten die mensen met een beschadigde deur.
Voor ons was dit niet echt een nieuwe stunt want Sil had enkele weken daarvoor al eens met een steen op onze voordeur zijn ‘handtekening’ proberen te zetten. Kennelijk maakte onze boosheid van toen geen indruk op hem anders had hij het wel gelaten.
Toen we hem de beschadigde deur lieten zien en vroegen of hij er wat van af wist, zette hij zijn meest stalen gezicht op en ontkende alle aantijgingen, maar zodra we zeiden dat we niet boos zouden worden bekende hij het direct…. Gelukkig zijn er verzekeringen want ik zag me al schuren en verven en aangezien ik in ons eigen huis aan de klus moet en trouw mijn premie betaal doe ik daar dan ook niet moeilijk over. Toch zetten de daden van Sil mij aan het denken en kom ik tot de conclusie dat de twee andere telgen van mijn gezin aanzienlijk minder schade hebben toegebracht aan derden. Ja, het slopen van hun eigen speelgoed maar dat tel ik nu maar even niet mee. Nu heeft Youri wel eens een tas in een Stompwijkse sloot gegooid maar die kwam gelukkig weer boven water. En wat Sven betreft kan ik eigenlijk niets meer herinneren (of wil ik dat niet..!). Wat een schatjes! Maar waarom voldoet Sil dan niet? Hij heeft toch twee ‘voorbeeldige’ voorbeelden voor zich? En hij kijkt ook niet naar ‘Probleemwijken’ van SBS 6…. Of hebben we hier te maken met een bepaald soort jongere, een Lonsdaler of een Bomberjacker? Waar is eigenlijk de Houtje touwtjesjas gebleven? Belachelijk hoor, dat je bepaalde kleding moet dragen om ergens bij te horen. In mijn ‘jongere’ tijd deed je gewoon de kleren aan die je moeder voor je kocht (of kreeg). In mijn geval was dat meestal een trainingspak met groene laarzen omdat ik altijd buiten te vinden was, voetballend of slootje springend. Je hoorde nergens bij maar toch hoorde je ergens bij! En op school kreeg je genoeg geschiedenislessen om te weten dat een hakenkruis fouter dan fout was.
Maar ja, dan zie je toch weer bij een voetbalwedstrijd een paar randdebielen bananen naar een gekleurde scheidsrechter gooien omdat ze het niet met hem eens zijn. Humor! Ik dacht werkelijk dat dit soort ‘humor’ allang niet meer voor kwam op de velden maar kennelijk is deze vorm nu pas overgeslagen naar de buitenwijken van de Randstad. Gelukkig had de Scheidsrechter wél humor en staakte hij de wedstrijd. En de KNVB overtrof zichzelf door de club van de bananengooiers één punt in mindering te geven, wat hun hoogstwaarschijnlijk het kampioenschap gaat kosten. Ik kijk naar een spelende Sil in zijn trainingspakkie en zie hoe hij de grootste lol heeft met de andere kinderen in de wijk, wit, bruin of geel, het doet er niet toe. Het komt wel goed met hem.
Arjen Veldhuizen