Vijfde kenniscafé voor vrijwilligers

Gezamenlijk op zoek naar geld
Leidschendam Voorburg – Op donderdagavond 28 april biedt de gemeente voor de vijfde keer een kenniscafé aan voor de vrijwilligers uit de gemeente. Bestuurders van verenigingen, stichtingen en andere vrijwilligersorganisaties zijn vanaf 19.00 uur welkom in Dekker´s Hoeve Partycentrum aan het Essepad 6. Het kenniscafé staat in het teken van ‘Financiën – op zoek naar geld’. Het programma eindigt rond 22.15 uur. Er is plaats voor ruim 80 deelnemers.
“We merken dat veel organisaties bezig zijn met het zoeken naar meer financiële middelen”, aldus wethouder Beimers, portefeuillehouder vrijwilligerswerk. “Er wordt door vrijwilligers veel tijd en energie ingestoken. Met dit kenniscafé willen we vrijwilligers een handreiking bieden om gericht op zoek te gaan. Soms zijn geldbronnen dichterbij dan je denkt. In de gemeente zijn bijvoorbeeld een aantal lokale fondsen actief, maar niet iedereen weet dat. Op het kenniscafé kunnen vrijwilligers hiermee kennismaken. Maar ook bij landelijke fondsen is vaak geld beschikbaar voor projecten. Soms is het makkelijker om een bijdrage te krijgen van fondsen dan om bijvoorbeeld sponsoren te vinden. Ale informatie over subsidies is gebundeld in het digitale subsidieloket. Dit loket is een centrale, duidelijke plek waar alle informatie over subsidies te vinden is. Het loket is bedoeld om inwoners met goede ideeën ervan bewust te maken dat er voor hun idee wellicht geld beschikbaar is. Juist voor hen is ook de subsidiewijzer: online uitzoeken of een subsidieaanvraag zinvol is”.
Het kenniscafé biedt een afwisselend programma. De gemeente zet het huidige subsidiebeleid uiteen. Vervolgens presenteert het Oranje Fonds zich, het grootste fonds op sociaal gebied in Nederland. Een vertegenwoordigster zal uitleggen hoe je een aanvraag kunt indienen bij dit fonds dat in 2002 is ontstaan toen het werd aangeboden aan de Prins van Oranje en Prinses Máxima ter gelegenheid van hun huwelijk. Verder licht de lokale Rabobank de rol toe die zij kan spelen als partner voor vrijwilligersorganisaties. Zij presenteert o.a. het Coöperatiefonds, een lokaal fonds van de bank waar vrijwilligersorganisaties uit Leidschendam Voorburg aanvragen kunnen indienen. De voorzitter van hockeyvereniging Cartouche geeft tot slot een kijkje in de dagelijkse praktijk van een vrijwilligersorganisatie. Hij vertelt hoe binnen deze vereniging de zoektocht naar geld is aangepakt. In de pauze zijn vertegenwoordigers van lokale fondsen aanwezig om informatie te geven over hun werkwijze, ook is er divers documentatiemateriaal van fondsen beschikbaar.
Wethouder Eppe Beimers opent de avond. De presentatie is in handen van Marjan van Mastrigt, werkzaam bij Stade Advies en tevens projectleider van de Adviesgroep Vrijwilligers Leidschendam Voorburg. Bestuurders van vrijwilligersorganisaties die zich nog niet hebben aangemeld, kunnen zich tot 25 april opgeven bij:
Gemeente Leidschendam Voorburg
Directie MO Afdeling Welzijn
T.a.v. mevr. E. Penders Wils
Postbus 905
2270 AX VOORBURG
Aan deelname zijn geen kosten verbonden.