GRIJSZWARTEN DALEN AF NAAR VIERDE KLASSE

GEBREK AAN RENDEMENT BREEKT STOMPWIJK ’92 OP IN BESLISSINGSDUEL TEGEN DONK: 2 5
Het doek is gevallen voor Stompwijk ’92 in de derde klasse. De grijs zwarten dolven afgelopen maandag in Zevenhuizen in een zinderend beslissingsduel tegen DONK met 5 2 het onderspit. Door dit verlies degradeert het elftal, terwijl de tegenstander uit Gouda nu een herkansing tegen vierdeklasser Delfia krijgt voor lijfsbehoud. door Hans Beukema
De druiven zijn heel erg zuur voor de Stompwijkers. Het elftal van Ron de Roode haalde in de 22 reguliere competitieduels maar liefst 28 punten. In alle andere Zuid Hollandse afdelingen, variërend van hoofd tot vijfde klasse, was een dergelijk puntentotaal voldoende voor minimaal promotie of degradatieduels. Bovendien had Stompwijk ’92 slechts negen punten minder dan kampioen ONA. Telt een poule normaliter wel één zwakke broeder. In de knotsgekke Leids/Goudse derde klasse was dat absoluut niet het geval. Zelfs Meerburg, winnaar van de eerste periode, speelde zich pas in de laatste speelronde dankzij een moeizame 1 0 zege tegen hekkensluiter helemaal veilig. De degradatie is helemaal pijnlijk, omdat de grijszwarten zichzelf in puntentotaal overtroffen. Veel supporters tekenden vooraf wel voor 24 punten. Dat was afgelopen seizoen voldoende voor de tiende plek in dezelfde afdeling. Toch is de degradatie niet helemaal aan een ongelukkige poule indeling toe te schrijven. De selectie van Stompwijk ’92 was ook wel aan de krappe kant. Daardoor moest Ron de Roode bij blessures en schorsingen vaak flink puzzelen, om een volwaardig elftal op de been te krijgen. Vooral het langdurig ontbreken van Wouter van Santen (rugklachten) en Kevin van den Bos (knie) woog zwaar. Deze twee middenvelders zijn door hun fanatieke spel bij uitstek geschikt om de spelmaker van de tegenpartij uit de schakelen. De trainer moest bovendien ook wel eens spelers opstellen die eigenlijk niet fit waren. Zo voetbalde de door kuitproblemen geplaagde Toby van Marwijk in de laatste competitieronde tegen VEP (2 1) noodgedwongen mee. Het Stompwijkse spel is grotendeels op de snelle spits afgestemd.
De grijszwarten gingen ook vanwege een gebrek aan killersinstinct ten onder. Vooral de uitbeurt tegen DoCoS (0 2) vorig jaar november was bizar. De Stomp wijkers schoten in Leiden maar liefst vijf keer op de lat. Ook het krankzinnige 2 3 tegen de toenmalige koploper Meerburg zal veel supporters nog wel bijblijven. Het verloren beslissingsduel van eergisteren tegen DONK past ook helemaal in het rijtje. Voor rust was Stompwijk ’92 gewoon de bovenliggende partij. Vooral na de 1 1 van Erwin Oudshoorn in de 5e minuut (snoeiharde kopbal) kreeg het elftal handenvol kansen om op voorsprong te komen. De Goudse defensie wist zich werkelijk geen raad met de lange halen en vele driehoekjes van de Stompwijkers. Zo schoot Toby van Marwijk de bal in de 14e minuut na een schitterende combinatie op het middenveld rakelings langs de paal. De kans van Rob de Jong korte tijd later was nog groter. De middenvelder kwam na een fraaie doorkopbal van Timo van Marwijk alleen voor Patrick de Blok te staan. De Jong liet de bal echter van zijn voeten springen, waardoor de onzekere doelman redding kon brengen. De grijszwarten verdienden gewoon een 2 1 voorsprong op sportpark Van ’t Verlaat. In plaats daarvan bracht Patrick Akerboom DONK met een bekeken vrije trap op 2 1. De overigens sterk keepende Ronald Oudshoorn ging duidelijk in de fout bij deze treffer door de hoek niet goed af te dekken.
Stompwijk ’92 liet zich niet kennen en ging driftig op jacht naar de 2 2. In de 25e minuut schoof Erwin Oudshoorn de bal na een keepersfout via een Gouds been nog rakelings naast. De daaropvolgende hoekschop leverde wel succes op. Tim van Rijn torende hoog boven iedereen uit en kopte de bal onberispelijk achter Patrick de Blok. 2 2 was ook de ruststand.
Kort na rust kantelde de spectaculaire ontmoeting echter in Gouds voordeel. En dat hadden de Stompwijkers vooral aan zichzelf te wijten. Zo verspeelde Ronald van Santen de bal knullig aan Jeroen de Jong (blond haar) die vervolgens zijn broer Menno (kale kop) liet scoren. In de 49e minuut later poeierde de blonde spits de bal in kansrijke positie vol op de benen van Ronald Oudshoorn. Stompwijk ’92 ontsnapte dus aan de 4 2. DONK daarentegen mazzelde enorm in de 51e en 55e minuut. Zo bood Hans van Benten eerst Toby van Marwijk met een fraaie steekpass een niet te missen kans. De spits schoof de bal een decimeter langs de verkeerde kant van de paal. Bij de tweede opgelegde kans haalde Jeroen van Kouwen een inzet na weer een keepersfout van de lijn. Het bleken dure missers, want in de 58e minuut kopte Jeroen de Jong de bal op magistrale wijze achter Ronald Oudshoorn. Carlos Tavares schoot DONK halverwege de tweede helft uit een razendsnelle counter helemaal in veilige haven (5 2). Aan deze stand veranderde ondanks een aantal opgelegde kansen van Jeroen de Jong niets meer.