Landelijke Fietsdag ook dit jaar weer met kinderro

Op zaterdag 28 mei is de 32ste Landelijke Fietsdag. In Leidschendam Voorburg en omgeving zijn er dit jaar twee fietsroutes uitgezet. Het thema van de Landelijke Fietsdag is dit jaar ‘Water’. De opbrengst gaat opnieuw naar KWF Kankerbestrijding. Ieder jaar gaan zo’n 200.000 mensen voor het goede doel op de fiets.
Het thema ‘Water’ betekent voor de fietsers dat ze onderweg diverse keren in aanraking komen met dit element. Iedere deelnemer zal bij de aanschaf van een route een leuke informatiebrochure krijgen. Deze gids vol leuke feiten en tips staat uiteraard ook in het teken van Water.

DE KINDERROUTE LEIDSCHENDAM VOORBURG (12 km)
De kinderroute in Leidschendam Voorburg kunt u op drie verschillende lokaties starten: Speeltuinvereniging Leidschendam en de molens De Salamander (Leidschendam) en De Vlieger (Voorburg).
Bij het startpunt de Speeltuinvereniging Leidschendam aan de Rozenlaan kunnen de jonge fietsers heerlijk spelen in allerlei speeltoestellen, wat drinken of snoepen. Vanuit de speeltuin gaat de route richting De Vliet naar de grote Molen De Salamander, waar de molenaar misschien wel bezig is met het zagen van dikke bomstammen. De kinderroute gaat verder naar de poldermolen Molen de Vlieger, die vast wel zal draaien en het water uit de polder in de boezemsloot De Broeksloot maalt. In de molen is veel te zien; de molenaars en vrijwilligers kunnen u dat allemaal laten zien. Aan de overkant van de molen ligt de Kinderboerderij Essesteijn, die vanaf 12.00 uur open is.
Het fietstraject gaat vervolgens langs de spoorlijn Den Haag Leiden naar het oude gemaal De Vereeniging (controlepunt). Langs kasteel Duivenvoorden fietst u naar de Veursestraatweg, waar u wat kan uitrusten bij het Eiland van Ome Niek.
Via het terrein van de Robert Fleury Stichting komt u weer terug bij de speeltuin in Leidschendam.

DE RANDSTAD MOLENROUTE (40 km)
De route loopt door Leidschendam, Voorburg, Den Haag, Delft, Nootdorp en Zoetermeer en komt langs diverse molens. Ook aan het water wordt veel aandacht besteed. Let maar eens op langs hoeveel kanalen, vaarten, sloten, plassen en meren u fietst. U kunt deze route op vier plaatsen starten, te weten bij RTV West en drie molens: De Vlieger in Voorburg, De Hoop in Zoetermeer en De Salamander in Leidschendam.
Bezien vanaf de Voorburgse molen De Vlieger (startpunt), waar u een bezoek kunt brengen aan het museum, gaat de route richting en langs De Vliet, langs het attractiepunt Drievliet naar het gebouw van RTV West. Daar kunt u wat drinken en misschien wel even rondkijken.
Via de nieuwe Haagse wijk Ypenburg en de Delftse Hout vervolgt de route langs diverse watertjes naar de molen Windlust, die te bezichtigen is. Via het groengebied van de oude Floriade komt u in de Zoetermeerse wijk Rokkeveen uit en vervolgens naar het oude centrum van Zoetermeer en de molen De Hoop (startpunt) die ook te bezoeken is.
Wie te moe is of alleen een kleine route van 25 km wil fietsen, kan vanaf hier de weg vervolgen via Wilsveen naar de Vliet in Leidschendam. De langere route gaat door Zoetermeer naar de Zoetermeerse Plas en het Paviljoen Aa zicht. Over de dijk van de Zoetermeerse Meerpolder komt u in Stompwijk en langs het water weer naar de Vliet. Via de sluisjes in Leidschendam bent u al vlakbij molen De Salamander (startpunt), die geopend is en waar u misschien wel het houtzagen kunt aanschouwen. Weer terug bij molen De Vlieger kunt u ’s middags nog een bezoek brengen aan de Kinderboerderij Essesteijn.

De routes zijn vanaf half mei verkrijgbaar bij de startpunten en natuurlijk op 28 mei zelf tussen 9.00 en 13.00. De route kost € 3,50 per stuk.
Nieuw is dit jaar de mogelijkheid om routes te bestellen via de internetsite www.landelijkefietsdag.nl. Op deze site vindt u ook meer informatie over de fietsdag.
Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen organiseert de Landelijke Fietsdag in samenwerking met VVV en De Nederlandse Toerfiets Unie (NTFU). De Landelijke Fietsdag wordt mede mogelijk gemaakt door Zilveren Kruis Achmea, Skoda, Farm Frites, Plus magazine, FietsActief en weekendjeweg.nl.