’S WERELDS GROOTSTE DUIVENWEDSTRIJD

Meer dan 100.000 duiven gaan los in ‘racestad’ LE MANS
Een week voordat de autosport bezit neemt van Le Mans, lost de Nederlandse Postduivenhouders Organisatie er ruim 100.000 postduiven, ter ere van haar 75 jarig bestaan. In plaats van een groot feest wordt het weekend van 9 11 juni aangegrepen om de duivensport te laten ‘uitvliegen’, heel Nederland kan de sport van dichtbij meebeleven. In iedere vereniging in Nederland kunt u dit meemaken.
De passie van de gemiddelde duivenliefhebber komt tot een hoogtepunt als de duiven thuiskomen. Na een week van toegewijde verzorging gaan de duiven in een geventileerde vrachtauto naar der losplaats. Bij groen licht van een weer bureau gaan de duiven eruit en proberen zo snel mogelijk hun thuis weer op te zoeken. Voor veel mensen nog steeds onvoorstelbaar dat een postduif zoveel kilometers van huis toch weer haar vertrouwde plekje weet te vinden. Toch is dit instinct al vele honderden jaren de basis van de duivensport, die in Nederland zo’n 30.000 beoefenaars kent.
Overal in Nederland hebben verenigingen van duivenhouders hun best gedaan om ‘hun club’ voor u zo in te richten dat u tijdens het “Landelijk Duivensport Weekend” mee kunt beleven hoe dat duiven melken nu in z’n werk gaat. Bovendien worden de verenigingsgebouwen in het weekend van 9 11 juni omgetoverd tot kleine casino’s: u kunt er wedden op de duiven.
Voor de duivenliefhebbers de mooiste wedstrijd van het jaar, voor u een mooie manier om kennis te maken met de passie voor postduiven. Op donderdagavond kunt u, tussen 19.30 u. en 21.00 u. in het clubgebouw van PV De Kerkduif bij sportpark ‘Haasbroek’ in Zoeterwoude, zien hoe het inzetten voor een wedstrijd in z’n werk gaat en worden de basisbeginselen van de sport toegelicht. Op zaterdag, als de duiven het luchtruim hebben opgezocht, kunt u samen met vele anderen bij een duivenmelker kijken. In de tuin en bij de hokken kunt u deze ontspannende hobby met eigen ogen bekijken, met als hoogtepunt het opwachten van de duiven na de vlucht. Na ruim 500 kilometer komen de atleten terug op hun hok en slaat de spanning van het wachten om in de bewondering voor de duif. Want hoe doet ze dat toch elke keer weer om haar hok terug te vinden?
Over de duivensport:
Op www.npo.nl kunt u meer informatie vinden over de postduivensport in Nederland. Hier staat ook veel meer informatie over het Landelijk Duivensport Weekend.
Over de vereniging in uw regio:
Contactpersoon bij u in de buurt is: Wim v.d. Bosch (van PV De Kerkduif) te Stompwijk.
Tel. 071 5801826 ’s avonds na 18.00 uur.