IJSCLUB NUT en VERMAAK

Op zondag 22 mei vond op de Nieuwe Vaart het tweede onderdeel van de Vierkamp ter ere van het 112 ½ jarig bestaan van de IJsclub plaats. Ter hoogte van café/biljart de Nieuwe Vaart werd om 14.00 uur het startsein gegeven voor de roeiwedstrijd. 50 deelnemers, verdeeld in 25 ritten, stonden klaar voor de start om te strijden voor de titel Sportman en Sportvrouw van Stompwijk. Deze titel wordt na het derde onderdeel Fietsen en het vierde onderdeel Poldercross vergeven aan de Stompwijker met de meeste winpunten.
Het spits werd afgebeten door Nick van de Bosch en Jordi Bennis. Bij de start werden ze een handje op weg geholpen door de hulpstarters Marc en Femke, en na het startsein van Peter Hilgersom snelden zij naar het keerpunt. De 50 deelnemers moesten in totaal een afstand van zo’n 150 meter afleggen. Na 70 meter moest er gedraaid worden voor de terugweg. Dit keerpunt bracht voor vele deelnemers problemen met zich mee, wat natuurlijk voor de toeschouwers een leuk schouwspel was! Menig deelnemer gebruikte de tip van Erwin: ‘tegen de wind in keren gaat het beste, dan krijg je niet opeens een keiharde rukwind voordat je omgedraaid bent.’ Maar wanneer de twee deelnemers precies tegelijk uitkomen, wordt het alsnog een hele klus om hier veilig en droog uit te komen. Dat bleek wel uit de roeipartij van Coen Havik, die zeiknat finishte terwijl er geen druppel regen was gevallen. Ook Tim Gareman en Rick van Boheemen streden alsof hun leven ervan afhing en gingen elkaar met de peddels te lijf.
Gedurende de middag liet het zonnetje zich nog even zien, en samen met de muziek van Alfons zorgde dit voor een gezellig sfeertje op de Stompwijkse dijk. Aangemoedigd door een flinke opkomst aan publiek op en rond de Hoge Brug deden alle deelnemers hun best om zo snel mogelijk de finish te bereiken. Het publiek werd zoetgehouden door een versgetapt drankje uit de plaatselijke tap van Willem van Rijn, die voor de gelegenheid een tapinstallatie op de dijk had neergezet. Sommige deelnemers streden voor hun team, want ook de titel Sportteam van Stompwijk zal in augustus worden uitgereikt. Theo Koot en Bas Mourits bijvoorbeeld, die strijden voor het team ‘IJskoud de Winter’, gingen voor de snelste tijd in het klassement Mannen 15+.
Helaas werden zij verslagen door de tijden van Gerben Alkemade, een last minute deelnemer (maar wel een hele goeie!) en Barry Soonius. Bij de mannen 40+ ging de eerste plaats naar Aad de Haas, die zijn race eigenlijk misgelopen was (‘even thuis een bakkie doen’), maar in de laatste rit alsnog kon laten zien dat hij zijn achternaam eer aandoet.
Bij de Dames 15+ mochten twee dames de champagne delen; Jolanda de Winter en Margreet Merbes finishten beiden in een tijd van 1.33. Bij de Dames 40+ stond bijna het complete ‘Trammetje’ op het podium: Annemarie Rotteveel, Loes de Haas en Annelies van Beek streden om de nummers 1, 2 en 3.
De middag werd afgesloten met de prijsuitreiking in Café/biljart De Nieuwe Vaart. Al met al een geslaagde middag die zonder vrijwilligers uiteraard niet mogelijk zou zijn geweest; iedereen bedankt! En daarnaast nog even een bedankje naar Alfons Belt voor de muziek, Willem van Rijn voor de tap, de prijsjes en de boten en Bram Beaufort voor de (gelukkig niet nodige) EHBO hulp.
De totale uitslagen leest u hieronder. De tussenstanden wat betreft de teams en de individuele deelnemers worden zo snel mogelijk in de Dorpsketting en de website www.ijsclubstompwijk.nl geplaatst worden.
Iedereen tot ziens bij het fietsen!
Namens Team Vierkamp, Judith de Haas
de uitslagen zijn te vinden op www.ijsclubstompwijk.nl