Ronde van Zoeterwoude

Zondag 19 juni 24e editie wielerdag
Stompwijkers in Ronde van Zoeterwoude

Zondag 19 juni is de Wielerdag Zoeterwoude. Sinds een groot aantal jaren nemen inwoners van Stompwijk deel aan de burgerronde. Op verzoek van veel renners heeft het wielercomité besloten de Burgerronde eerder op de dag te laten verrijden. Dat betekent dat zijn komende zondag om 14.15 uur aan hun wedstrijd over 40 kilometer beginnen. Nieuw is dat ook voormalige inwoners van Stompwijk kunnen deelnemen. Het inschrijfgeld is 5 euro. De “Wielervrienden” die als zodanig staan geregistreerd kunnen gratis deelnemen. Tot en met zaterdag 18 juni kan men inschrijven bij De Grim Sport, Dorpsstraat 5 te Zoeterwoude Dorp of zondag tot een half uur voor de start. De burgerronde is een van criteriums op de wielerdag. De 24ste editie van de Ronde van Zoeterwoude begint met een criterium voor nieuwelingen. Deze jonge wielrenners rijden 40 kilometer. Aansluitend is het de beurt aan de Zoeterwoudse jongens en meisjes van de basisscholen. Daarna mogen de (voormalige) inwoners van Zoeterwoude en Stompwijk elkaar bekampen op de racefiets in een wedstrijd over 40 kilometer. In de loop der jaren gingen regelmatig inwoners van Stompwijk zegevierend over de finish. Dat begon in 1992 met Richard Bennis. Hij won, net als Martijn van Es, meerdere malen de burgerronde. Op die lijst ook onder andere de namen van Pascal Hooijmans en Joost Juffermans. De wielerdag wordt afgesloten door de elite en belofterenners die 80 kilometer moeten afleggen alvorens de winnaar bekend is. Het wielerparkoers is ruim 1.500 meter lang en ligt in de oude dorpskern.
Het programma ziet er als volgt uit:

11.30 uur Criterium nieuwelingen (40 km)
13.00 uur Grutronde, groepen 7 8
13.15 uur Grutronde, groepen 5 6
13.30 uur Grutronde, groepen 3 4
13.45 uur Grutronde, groepen 1 2
14.00 uur Huldiging winnaars Grutronde
14.15 uur Burgerronde (40 km)
15.45 uur Criterium elite/beloften (80 km).
18.00 uur Einde wielerdag