NK Beach handball

Op zondag 26 juni werden de nationale beach handball wedstrijden gespeeld op het strand van Wassenaarse Slag. Het was een prachtig stralende dag, waarbij de zon zich redelijk gedeisd hield en de wind voor de nodige afkoeling zorgde.
Spelregeldag
De dag werd vooraf gegaan met een spelregeldag voor pakweg 60 scheidsrechters en tijdwaarnemers die zich op zaterdag vanuit het hele land verzameld hadden op het sportcomplex van Stompwijk ’92. Hier werden zij op verschillende manieren door het Nederlands Handbal Verbond voorbereid om de dag goed te leiden. De wedstrijden werden geleid met 2 koppelscheidsrechters en een tijdwaarnemer. Erg officieel dus allemaal, maar we hebben het dan ook over het Nederlands kampioenschap. Omdat men soms van ver moest komen is een deel van hen blijven eten en slapen. In de sporthal stonden de stretchers al klaar.
De volgende dag ging men na de ontbijtservice al vroeg op weg naar het strand.
Training
De A en B meiden van Jan Moes hadden zich via een spannende voorronde weten te plaatsen. Afgelopen week is er nog flink getraind. Vaak wat later op de avond, want met een hittegolf kan je op het strand geen stap verzetten vanwege de warmte en daarbij was het strandje in Zoetermeer afgeladen. Eenmaal hebben zij zich in het zweet gewerkt door eerst op fiets naar Meyendell te fietsen, om anderhalf uur te trainen en weer terug te fietsen. Dat noem ik echt inzet en ze hadden er allemaal lol in.
Wassenaarse slag
Voor strandpaviljoen ‘Sport’ waren op zaterdagavond aan de rand van de branding 12 velden uitgezet. Dus 24 doeltjes, 48 zandzakken om de boel op zijn plaats te houden, want er stond een straffe wind. 144 Haringen in de grond, Op het laatste moment de netten nog wat opknappen met vliegtouw en vooral veel afval verwijderen. Het strand lag er zondagochtend prachtig strak en uitnodigend bij. Het eerste veld had nog last gehad van vloed en aan de
rand van de vloedlijn lagen nog wel wat schelpen en dat doet zeer aan blote voeten. U begrijpt het al, het heel wat voeten in aarde, in dit geval zand gehad om dit allemaal goed te regelen. Het Nederlands Handbal Verbond heeft gezorgd voor een uitstekende geluidsinstallatie zodat de wedstrijden onder swingende strandmuziek gespeeld konden worden en dat alle wedstrijden goed konden worden aangekondigd. ’s Middags was er ook nog een gezellige Sambaband ‘Sandja’ die de wedstrijden muzikaal begeleidde.

Er waren in totaal 59 teams die zich met dit prachtige spelletje bezig hielden. De regionale voorrondes hadden er voor gezorgd dat de beste teams zich hadden geplaatst, het neusje van de zalm dus. Zelf heb ik mijn aandacht verdeeld tusssen de A en B teams die beiden via 4 wedstrijden de halve finale haalden, door maar een helft te verliezen. De wedstrijd wordt namelijk verdeeld in twee helften; eerste helft gewonnen 1 punt. Bij gelijke stand volgt sudden death totdat de beslissing valt. Is de tweede helft bijvoorbeeld verloren, dan is de stand alsnog gelijk en dan volgt het nemen van shoot outs. Nou die spanning kan vergeleken worden met het penalty schieten van Oranje op zaterdagavond met Nederland Nigeria.
Uitslagen
De meiden van de A kwamen hiervoor te staan tegen het vermaarde Loreal en dan komen de zenuwen echt pas op gang, heel veel publiek en je zien waar te maken onder het oog van zoveel mensen, met een brandende zon op je lijf. Hiermee hebben we wel de voorronde weten te halen, maar deze keer lukte het net niet. De A meiden werden hiermee tweede.
De B meiden haalden het in de finale niet tegen Oliveo. Heel even leek het nog te kunnen, maar ook zij zijn 2e geworden. Het blijft een ware prestatie laten we wel wezen en we hebben een heerlijke stranddag gehad.
Bij de dames senioren ging Rabobank/E en O en bij de heren senioren het team van Swift met de beker naar huis. Bij de heren A jeugd was dit Hurry Up en bij de heren B jeugd Dos ’80.
Omgekeerde volgorde
En dan moet alles nog opgeruimd, maar dat gaat toch een stuk makkelijker met zoveel publiek. De reddingsbrigade hielp opnieuw een handje mee door de doeltjes op te halen en naar boven te rijden. Daar moesten ze nog wel uit elkaar gehaald worden voor het vervoer en weer richting juiste bestemming opgestuurd worden, want ze kwamen overal vandaan. Scoreborden, tafeltjes, stoeltjes alles moest weer terug gebracht worden en dat was echt hard werken in het rulle zand. Dankzij de vele vrijwilligers is het gelukt. Alle mensen die op welke manier dan ook hun handen uit de mouwen hebben gestoken worden enorm bedankt, want mede dankzij jullie is het een bijzonder geslaagd evenement geworden.
Petra Oliehoek van Es