Muizenissen

Sven belde mij op mijn werk er helemaal speciaal voorop: “Papa, ik ben naar de bodem van het zwembad gezwommen!” Hij heeft het eindelijk in de gaten dat ‘onder water’ zwemmen niet eng is, dat het (voor hem dan) beruchte ‘gat’ eigenlijk geen moer voorstelt en nu heeft hij de smaak te pakken. Over enkele weken is er weer afzwemmen voor diploma A en mijn vrouw en ik houden er voorzichtig rekening mee dat Sven dan ervoor mag gaan. Voorzichtig, want hij is nu al zo’n drie jaar bezig en wij zijn er ook al zo’n drie jaar mee bezig waardoor niemand binnen onze muren nog het woord ‘gat’ in de mond durfde te nemen. ‘Veeg je gat af’ werd ‘veeg je billen af’ en ‘daar is het gat van de deur’ werd ‘daar is de opening van de deur’…..
Toen ik thuis kwam van mijn werk feliciteerde ik hem nogmaals met zijn behaalde prestatie en geef mijn vrouw een extra lange knuffel….want zij was toch de stuwende kracht achter deze gebeurtenis.
Ik niet. Ik ben vaak met andere dingen bezig. Volgens mijn vrouw ‘onbelang rijke’ dingen maar voor mij uiteraard wel belangrijk. (Weer zo’n verschil tussen man en vrouw….)
Zij regelt bijvoorbeeld ook dat wij om de zoveel weken geknipt worden. Voorheen was het gewoon knippen: kort en iets korter waarna vervolgens de gel de rest zou doen, stekeltjes. Jaren lang accepteerden de jongens dit. Tot sinds kort de kapster begon over blondéren…. Eerst Youri en nu is Sven ook geblondeerd. Een blauwe substantie, ‘t leek wel Smurfensnot, werd over hun haren gegoten en daarna moesten ze stil gaan zitten op de bank….wat natuurlijk voor Sven heel moeilijk was en ja hoor, de eerste vlekken zaten al op zijn broek en mopperend werd hij door zijn moeder toegesproken, overigens ook met die blauwe bagger op d’r hoofd..! Nog even dan is hier in huis álles blond met een grijs randje (ik)…. Bah. Ik vind het niks. En nu willen ze nog langer haar ook! Ik trek Sil dicht tegen me aan want van hem blijven ze af. Lekker zijn eigen kleurtje en geen gedoe met gel of andere troep…
Sven laat trots zijn haren zien nadat het uitgespoeld is. Hij zou zo in Baywatch kunnen dacht ik, maar zei het niet want alleen de gedachte was al afschuwelijk.
Maar ondanks dat is Sven dus lekker bezig en wij zijn blij. Als hij dan zijn A diploma heeft gaan we er ook helemaal van uit dat B, mét griffel, snel zal volgen en dan snel van les zwemmen af… Niet omdat hij er zelf af wil maar omdat wij er af willen…En dat dit egoïstisch klinkt klopt als een bus want wij zijn na al die jaren in een (veels te warm) zwembad rondhangen, zwemlesmoe! Uiteraard is Sil pas begonnen maar die zien we A en B tegelijk halen want die pakt alle zwemaanwijzingen heel snel op. Met andere woorden, over een kleine twee jaar zijn we er echt af! Dan houden we tijd over.
Misschien kunnen we dan eens naar het zwembad gaan!
Arjen Veldhuizen