ZEKER TWEE GELUKSDOELPUNTEN VOOR STOMPWIJKERS

PERIODE TITEL LONKT STOMPWIJK ’92
NA MAZZELZEGE TEGEN RAVA HOUTWIJK: 4 2
STOMPWIJK Stompwijk ’92 is weer een flinke stap dichter bij het winnen van de eerste periode in de vierde klasse gekomen. De grijszwarten klopten afgelopen zondag het nog ongeslagen RAVA Houtwijk uit Den Haag met 4 2, waardoor het elftal alleen UDO nog voor zich moet dulden gezien het aantal verliespunten.
door Hans Beukema
Het was een cruciale thuiszege, want bij puntverlies had het elftal van Ron de Roode het lot niet meer in eigen hand gehad. Dan was Stompwijk ’92 volledig afhankelijk geweest van RAVA Houtwijk en UDO. Nu volstaan twee overwinningen tegen Lugdunum (30 oktober) en UDO (27 november, duel werd begin oktober afgelast) voor een snelle plaatsing voor de nacompetitie. Gezien de kwaliteit van de selectie moet Stompwijk ’92 gewoon bij de bovenste vier eindigen. De grijszwarten hadden tegen RAVA Houtwijk bepaald niet over geluk te klagen. Alleen op basis van het eerste half uur hadden de Stompwijkers recht op de overwinning. In die fase bracht Johan Nieuwland de thuisploeg met een fraaie schuiver in de verre hoek op 1 0. De vleugelspits had daarbij wel geluk dat Brent van Dam de bal uit een voorzet van de uitblinkende Vincent Romijn pardoes in de voeten van Nieuwland kopte. Het enige Haagse grote kans in die fase was een kopbal van Robin Imhann op de binnenkant van de paal. Voor het overige bleef de thuisploeg met goed combinatiespel betrekkelijk eenvoudig overeind en kreeg het elftal kansen op meer treffers. Vooral de countermogelijkheid van Quint Bierhuis in de 33e minuut mocht er wezen. De middenvelder slalomde knap door de Haagse defensie heen, maar zijn vlammende schot verdween recht in de handen van doelman Foeat Stolk. Een voorzet op de vrijstaande Johan Nieuwland had waarschijnlijk meer opgeleverd.
Het was het laatste aanvallende wapenfeit voor Stompwijk ’92 voor lange tijd, want daarna heersten de oranjewitten. De sterk verdedigende grijszwarten hadden vooral hun handen vol aan ‘wervelwind’ Albert Mark Engelhardt en de balvaste Kobus Hulters. In de 41e minuut zette de centrumspits Paul Droppert na een klutssituatie vogelvrij voor de goal. Tot grote opluchting van de thuisploeg hielp de Hagenaar de opgelegde kans met een slap rollertje nogal knullig om zeep. Stompwijk ’92 beperkte zich noodgedwongen tot het verdedigen van de voorsprong. Voetballend gezien kwamen de grijszwarten er niet aan te pas. In de 56e minuut bracht Ali Gördal RAVA Houtwijk dan ook terecht op 1 1 uit een overigens onterecht gegeven corner. De Stompwijkers waren duidelijk even van slag door deze gelijkmaker, maar de tegenstander weigerde dat uit te buiten. Sterker nog, de Hagenaars vochten erg veel beslissingen van scheidsrechter Lens aan, waardoor de spelers zichzelf uit de wedstrijd hielpen. “Mede daarom hebben we verloren. Hoe onterecht dat ook was gezien ons veldspel”, baalde RAVA trainer Martin Abbenhuis, in het verleden overigens nog ploeggenoot van Ron de Roode. De Hagenaars kookten vooral van woede bij een afgekeurde treffer uit een indirecte vrije trap. “Ik liet de bal daarbij gewoon lopen, want geen enkele RAVA speler raakte de bal onderweg aan”, vertelde doelman Danny Mooijman. De Hagenaars bestreden deze mening echter. Mede door dit voorval ontaarde het tot dan redelijk sportief verlopen duel in een veldslag en regende het gele kaarten (vijf voor RAVA en één voor de Stompwijk ‘92). Door de vele overtredingen draaiden de verzorgers overuren om de geblesseerd geraakte spelers weer op te lappen. Quint Bierhuis moest de strijd daarbij door met een kwetsuur aan de knieholte zelfs staken.
Het deed de Stompwijkers echter weinig. Kort na deze noodgedwongen wissel bracht Johan Nieuwland de thuisploeg met een droge schuiver op 2 1. Het centrale verdedigingsduo verkeek zich daarbij volledig op een lange pass van Hans van Benten. De buit leek binnen, dachten de grijszwarten. Maar in de 85e minuut bracht Robin Inhamm RAVA Houtwijk toch weer terecht op gelijke hoogte uit –een indirecte vrije trap in het strafschopgebied. “Ik had toen echt het gevoel dat het 2 2 zou blijven. Meer zat er niet in”, vertelde de na deze treffer weggestuurde Ron de Roode. In de 90e minuut bezorgde Martijn Droog de grijszwarten toch nog de volle buit. Doelman Stolk blunderde dusdanig op een vrije trap van Hans van Benten op dertig meter van de goal dat Droog de bal simpel in het lege doel kon tikken. Diep in de blessuretijd zorgde Erwin Oudshoorn zelfs nog voor 4 2 met een snoeiharde kopbal. Na afloop van het duel werd scheidsrechter Lens nog bedreigd door de RAVA spelers. De Stompwijk fans wist de leidsman ternauwer nood te ontzetten. Ook zaten enkele Stompwijkers huilend in de kleedkamer vanwege de verbale intimidaties van hun directe tegenstanders.