Een kulturhus in Stompwijk:

Een kulturhus in Stompwijk: de stand van zaken
In de Dorpsketting van de afgelopen twee weken stonden berichten over de ont wikkelingen rondom het Kulturhus in Stompwijk. Vanuit de Dorpsraad zijn wij daar nauw bij betrokken, samen met de gemeente, de zorginstelling Florence en de woningbouwvereniging Vidomes. Een Kulturhus achtige aanpak biedt voor Stompwijk de mogelijkheid om in één gebouw met multifunctioneel gebruik van de ruimte een aantal voorzieningen samen te brengen.

Een Kulturhus gecombineerd met gezondheidszorgvoorzieningen.
In Nederland wordt in een aantal kleine kernen op verschillende wijze invulling gegeven aan het Kulturhusconcept. Voor Stompwijk hebben wij er voor gekozen om de mogelijkheden te onderzoeken om naast de sociale, commerciële en cul turele voorzieningen (bibliotheek, verenigingen, etc.) ook voorzieningen voor gezondheidszorg mee te nemen. Dit naar aanleiding van het voornemen van Florence vorig jaar om het consultatiebureau in Stompwijk te sluiten. Bovendien vinden wij het belangrijk dat (oudere) mensen die zorg nodig hebben niet nood gedwongen naar Zoeterwoude of Leidschendam moeten verhuizen omdat in Stompwijk aangepaste huisvesting en de daarbij behorende zorg ontbreekt. Voor ons dorp met steeds meer ouderen ons inziens niet onbelangrijk!

Bouwen voor senioren en doorstroming in het bestaande woningbestand
In de afgelopen maanden zijn er met alle betrokken partijen (mogelijke potentiële gebruikers van een Kulturhus) gesprekken gevoerd om de realisatiekansen van een Kulturhus in beeld te brengen. Op basis van die gesprekken hebben Florence en Vidomes aangegeven dat zij mede invulling willen geven aan het Kulturhus. Om ook een zorgsteunpunt in Stompwijk in te kunnen vullen betekent dat volgens deze twee partijen wel dat naast de bouw van een Kulturhus ook 50 à 60 moderne seniorenwoningen voor ouderen noodzakelijk zijn, waarvan de helft met een zogenaamde zorgindicatie. Binnen de projectgroep hebben wij onze zorg uitgesproken over dit (voor Stompwijk) forse aantal woningen. Naar aanleiding van de discussie hierover is afgesproken dat er op korte termijn een woonbehoefte inventarisatie in Stompwijk zal plaatsvinden, zodat de behoefte aan verschillende soorten woningen scherper in beeld komt. Het bouwen van seniorenwoningen biedt in ieder geval meer mogelijkheden voor doorstroming vanuit de bestaande eengezinswoningen en biedt weer kansen voor jonge gezinnen.Ook zullen de mogelijkheden voor startende jongeren in dit verband worden meegenomen.

De discussie over de realisatie van het Kulturhus en ouderenwoningen is nog lang niet afgerond. In het door de projectgroep uitgegeven persbericht is ook aangegeven dat allereerst op een aantal cruciale punten (mogelijke locaties, bouwmogelijkheden, financiële mogelijkheden, etc) duidelijkheid moet komen, alvorens de resultaten uit de inventarisatie worden gepresenteerd aan de inwoners van Stompwijk. Anders wordt het wel erg veel luchtfietserij. Pas ná een discussie met de inwoners zal verdere invulling worden gegeven aan de plannen. Kortom, de pap is nog niet gestort en het laatste woord is hier zeker nog niet over gesproken. Wordt vervolgd!

Namens de Dorpsraad,
Winfried van Beek en Koos van Wissen/