TOP PAARDENSPORT OP RECREATIEGEBIED VLIETLAND

Recreatiegebied Vlietland was dit weekend het toneel voor zeer aantrekkelijke paardensport, zowel onder de man als voor de wagen kwamen in totaal meer dan 400 paarden aan de start in de Samengestelde Wedstrijden voor ruiters en menners (SGW/SGWM). Door de vlekkeloze organisatie verliepen de wedstrijden zeer vlot en zonder incidenten.

De Stichting Eventing Zuid Holland, een samenwerkingverband van rijverenigingen Koningin Emma uit Wassenaar en de Blesruiters uit Stompwijk, stelt zich ten doel om deze wedstrijden in de Randstad te blijven realiseren. Deze veelzijdige takken van paardensport waarbij de paarden zowel getest worden in de dressuur, een springparcours (vaardiheidsproef voor menners) en een cross-country (marathon voor menners) winnen de laatste jaren enorm aan populariteit in Nederland. Echter in de Randstad is maar weinig plaats voor het houden van een dergelijke wedstrijd. De marathon bestaat uit verschillende kilometers lange trajecten met als afsluiting een hindernistraject en ook voor de cross-country is een kilometers lang galoppeertraject noodzakelijk. Natuurlijk zijn voor het stallen en verzorgen van de ruim 400 paarden en hun begeleiders ook de nodige vierkante meters benodigd.

De parcoursbouwers van de cross-country Cees de Jong en Martin Spruijt van de Blesruiters uit Stompwijk hebben al hun creativiteit ingezet om de ruiters een gevarieerde, moeilijke maar wel faire cross voor te leggen. Veel nieuwe hindernissen verschenen in het parcours, al waren enkele paarden wel erg onder de indruk van de 4 meter hoge neushoorn bij de Safari-hindernis of het enorme piratenschip waar ze doorheen het water in moesten springen. De enorme boerenwagen waarover de paarden moesten galopperen en de uitgediepte trakhener boezemden de ruiters weer veel ontzag in. De uitslagen werden bepaald in het voordeel van de handige ruiters die de technische opgaven van de parcoursbouwers eenvoudig oplosten.

Oók voor de menners was er een officiële wedstrijd alsmede een Hobbyklasse voor de beginnende aanspanningen. Dit jaar werd het parcours van de marathon nog meer verweven met dat van de cross-country zodat het publiek zowel de ruiters als de menners vlakbij het hoofdterrein konden volgen. Voor Stompwijker Ab Spaan was dit jaar een primeur: na jarenlang de marathonparcours gebouwd te hebben kon hij eindelijk zelf deelnemen met zijn tweespan haflingers. Na een goede start in de dressuur moest hij helaas teveel strafpunten incasseren in de vaardigheidsproef en de marathon om tot een goede eindklassering te komen. Voor hem geldt echter de Olympische gedachte: deelnemen is belangrijker dan winnen!

Voor het publiek waren er naast de sport vele attracties in het strodorp, een paardenmasseur, een hoefsmid en een zadelmaker gaven afwisselend demonstraties en bij één van de stalletjes konden streekproducten worden gekocht.