De rozenkrans

De oktobermaand wordt ook wel de rozenkransmaand genoemd.

We komen in de parochie elke week bij elkaar om de rozenkrans te bidden. Wat vieren we en waar komt dat vandaan?

Op 7 oktober is het feest van Maria van de Rozenkrans. Dit feest is ingesteld door paus Pius V in 1571 ter gedachtenis aan de overwinning op de Turkse vloot bij Lepanto. Het wordt vooral door de Dominicanen gevierd. Dat oktobermaand de rozenkransmaand is, stamt uit twee eeuwen na de instelling van bovengenoemd feest. De rozenkrans en het rozenkransgebed is terug van weggeweest. Maar velen weten niet meer hoe met de rozenkrans moet worden gebeden. Het begint met het kruisje van de rozenkrans in de hand te nemen en daarmee een kruisteken te maken. Vervolgens bidt men de geloofsbelijdenis. Daarna vangt het eigenlijke gebed aan. Een grote kraal geeft het eerste Onze Vader aan gevolgd door drie Weesgegroeten die ons herinneren aan de Goddelijke Drie-eenheid. Dan wordt er aan de hand van de geheimen van de rozenkrans het leven van Jezus overwogen terwijl er in een rustig ritme de Weesgegroeten worden gebeden. De werkwijze is: één Onze Vader gevolgd door het  1e geheim (blijde – droeve of glorievolle geheimen) en dan tien Weesgegroeten. En zo door tot er vijf geheimen zijn genoemd. Eén keer het kralensnoer rond wordt een Rozenhoedje genoemd. Drie maal rond met alle geheimen is een compleet Rozenkransgebed. Het wordt afgesloten met de litanie van Maria. Vele jongeren hebben een tientjesring. Een ring met tien knobbeltjes waarmee ze een tientje van de rozenkrans kunnen bidden. Deze ringen worden veel verkocht in bedevaartplaatsen zoals Lourdes, Banneux, Kevelaer. Ze ondersteunen het verlangen naar het rustige ritme van het Rozenkransgebed. In oktober zal er in vele kerken het gebed gebeden worden. Ook in onze parochie. zie mededelingen.

pastor M. Hoogervorst, pastoraal werkster 

Oktobermaand rozenkransmaand

Op donderdag a.s  om 19.00 uur komen we voor de eerste keer bijeen om een half uurtje alles wat ons bezig houdt en bezwaart aan God onze Vader voor te leggen. En we roepen daarbij de voorspraak in van moeder Maria door het bidden van het aloude rozenkransgebed. Hopelijk bent u bereid  een half uurtje vrij te maken om  met ons mee te bidden Wij komen bijeen in de pastorie en u bent van harte welkom.

Jan van Rijn