Theaterfestival in de straat

Het eerste theaterfestival in de gemeente. Een geweldig initiatief om het theater dichter bij huis te brengen. Hiervoor is Dario Fo, ondernemers in de kunst, ingeschakeld. Deze maand lang staat theater centraal, in theater Camuz en De Tobbe,  maar ook niet gebruikelijke locaties, zoals afgelopen week in café De Gouden Leeuw. Een bruin café is de ideale locatie om terug te kijken in de tijd. Nicole Daniels en Nico Meijer nemen dit voor hun rekening. Als Annie en Tinus kijken ze terug in de tijd en plaatsen ze de gebeurtenissen in de feitelijke omgeving. Zaken als de Stompwijkse Vaart, vissen, boeren, melken, kermis en strijker Velthuijzen komen voorbij. Bruggen, platte karren en opkomst van de nieuwbouw. Stoken op olie. Klaverjassen tijdens de lange winteravonden “Geluk zit niet in een bloes”, zei vader altijd. Oude romances komen voorbij, met jaloerse terugblikken. Soms is er een ruzieachtige sfeer waarna romantiek tussen de zinnen door naar boven komt drijven. Schutterig, zoals het in die tijd past, komt dit maar langzaam op gang. Niet recht op het doel af, maar om elkaar heen draaiend.

De wereld is niet groter dan de directe woonomgeving, met een uitzonderlijk uitstapje naar het Drielandenpunt. Het hoogtepunt. Een stuk is net als de drankje Rivella, een beetje vreemd, maar wel lekker. Jammer dat er zo weinig bezoekers waren. No problem, woensdag is er een herkansing, opnieuw in de Gouden Leeuw. Voor de prijs van € 2,50 hoeft u het niet te laten.

Volgende week donderdag 25 november is er opnieuw theater in Stompwijk. Dan in het Dorpshuis. Romeo en Julia een voorstelling van Theatergroep Buitengewoon, met mensen met een verstandelijke beperking. Een aanrader.  Volgende week meer.

Petra Oliehoek– van Es