Hoogteverschillen in Stompwijk

Ik heb me altijd al afgevraagd waarom er toch van die hoogteverschillen zijn in de Zoetermeerse Meerpolder. Als je van Stompwijk naar Zoetermeer rijdt en je kijkt naar rechts dan zie je het weiland licht golven.

De vraag is natuurlijk: hoe komt dat? De enige verklaring die ik kan geven is dat we hier te maken hebben met de bodem van een meer. En een bodem van een meer is niet altijd zo vlak als een spiegel. Net als het water daarboven golft de bodem een beetje. En die hoogteverschillen werden natuurlijk zichtbaar toen de Meerpolder begin 17de eeuw werd drooggemalen.

Zo’n kleibodem dan vervolgens eventjes gelijk maken is natuurlijk nogal een klus, en bovendien echt heel groot zijn die verschillen niet. Er valt nog uitstekend op de landbouwen en vee te houden.

Ik kwam onlangs de website van Actueel Hoogtebestand Nederland tegen en als je daar op een Stompwijkse postcode zoekt en en beetje rondschuift met de kaart die dan wordt gepresenteerd, zie je heel duidelijk hoogteverschillen in die polder, sterker nog dan lijkt het er zelfs op, dat je ook nog de oude loop van een beekje of riviertje ziet. En ja, die ligt in het Stompwijkse gedeelte van de polder.

Zo zie je maar dat de moderne techniek (er wordt zelfs gemeten in centimeters) en de beschikbaarstelling van allerlei resultaten van die techniek op het internet, toch weer leiden tot antwoorden op vragen, en nieuwe vragen. Nieuwe vragen? Ja, want met een beetje fantasie zie je de loop van dat beekje in de kleipolder doorlopen in de veenpolder ten noorden van de Meerpolder. Je vraagt je dus af: wie weet daar iets meer van? Is daar ooit al eens iets over geschreven? Of al gepubliceerd op het Internet? Waar moet je zijn om dit allemaal tot op de ‘bodem’ uit te zoeken?

zoetmeersemeerpolder