Tip via Twitter, Pizza maffia

‘Pizzamaffia is heel rauw geworden’

AMSTERDAM – De nieuwe Nederlandse film Pizzamaffia is een ‘rauwe’ film geworden, vertelt regisseur Tim Oliehoek in een gesprek met NU.nl. De jonge filmmaker blikt terug op zijn boekverfilming, waarin veel Arabische accenten zijn aangebracht.

Pizzamaffia gaat over de familieband tussen Bram en Haas, de snelste koeriers van Pizzeria Novara. Ze zijn ‘matties for life’.

De pizzeria is eigendom van Brams vader, maar sinds die ziek thuis zit, runt oom Faris de zaak. Als er een meningsverschil over de inkomsten ontstaat, krijgen de twee gezinnen ruzie, wat ontaardt in een pizzaoorlog.

Is het moeilijk om een film met een aantal Arabische accenten te maken?

‘’We hebben de schrijver van het boek betrokken bij het maken van de film. Ik kom uit een wit dorp, en je moet een Marokkaanse familie neerzetten. Ik heb goed geluisterd naar de auteur, Khalid Boudou, en naar de acteurs. Klopt het decor, de kleding en de muziek? Anders haakt de kijker af.”

Je bent de Marokkaanse taal niet machtig, maar er zijn in de film veel Arabische dialogen. Was dat lastig?

‘’We hebben veel Arabische scènes in de film, dan zou je denken dat het lastig is. Maar de emotie is universeel. Je kunt daarom heel goed volgen wat ze zeggen. En we maakten gebruik van een tolk, die zorgt dat er gezegd wordt wat er in het script staat.’’

‘’De taal is heel prettig om naar te luisteren. Bijna sprookjesachtig. Sommige scènes zijn helemaal Arabisch. De gesprekken tussen de vaders, dan krijg je echt dat rauwe gevoel. Puur, zonder opsmuk. Dìt is een film, dacht ik.’’

Voor welke doelgroep is Pizzamaffia gemaakt?

‘’Ik ben uitgegaan van jonge kijkers. Er moest daarom voldoende actie in, maar het taalgebruik moest niet te grof zijn. Bloed zit er in, maar je moet goed bedenken hoe ver je daarmee gaat.’’
‘’Het moet toegankelijk zijn voor een jeugdig publiek. Het drama is best pittig, dat vraagt wel wat van jonge kijkers. Maar zij mogen daarin best opgevoed worden’’, zegt Oliehoek met een knipoog.

De film heeft een combinatie tussen actie, drama en comedy. Waarom heb je er niet voor gekozen een specifieke weg in te slaan?

‘’Mijn belangrijkste doelstelling was dat de acteurs geloofwaardig waren. Je moet in de dialogen het straattaalgevoel hebben. Het is geen doldwaze comedy geworden zoals het Schnitzelparadijs.’’

‘’Er is wel een heel geestige scène met kakkerlakken. Die hoort eigenlijk niet in de film, maar op de een of andere manier past hij er heel goed tussen. De mensen vinden dat leuk, even gek doen met een kakkerlak, maar dan weer snel terug waar het om gaat in de film; het drama in de familie.

Was het moeilijk om de juiste acteurs te vinden voor deze film?

‘’We hadden niet veel problemen met de casting. Zo’n beetje elke Marokkaanse acteur in Nederland is langs geweest, maar eigenlijk wist ik al dat ik dat de rol van Bram gespeeld moest gaan worden door Illias Ojja, met wie ik eerder samenwerkte in de tv-serie Shouf Shouf. Binnen tien minuten hou je van hem, is het conflict duidelijk en ga je met hem mee.’’
Mamoun Elyounoussi speelt de rol van neef Haas. ‘’Hij is zijn exacte tegenpool. Op de set zag ik direct dat hij zo ontzettend gevaarlijk was, maar tegelijkertijd sympathiek. Toen ik ze samen bezig zag, kwam er zoveel energie vanaf dat ik er snel over uit was.’’

Pizzamaffia is jouw derde film. Bij Vet Hard gaf je de hoofdrol aan Jack Wouterse en in Spion van Oranje was Paul de Leeuw de grote blikvanger. Waarom heb je dit keer niet gekozen voor een gearriveerde acteur?

‘’Ik was dit keer gefascineerd door het verhaal, daar zocht ik acteurs bij. Dat is in tegenstelling tot Spion van Oranje, waar het andersom werkte. Deze film gaat echt onder je huid, is heel hard en puur geworden, maar tegelijkertijd ook sympathiek. En als je in zo’n film opeens Patty Brard ziet rondlopen, is dat toch wel een beetje gek.’’
De 31-jarige filmmaker neemt een moment rust en komt dan met een aanvulling. ‘’Er zit wel een hele bekende ster in de film. Wie kent Hakim niet, van Sesamstraat? Die hebben we, in de rol van de vader van Haas, onherkenbaar gemaakt. De jongen die de film heeft gemonteerd herkende hem niet eens. Hakim blijkt te kunnen praten, en is ook nog eens een goede acteur.’’
‘’Hij deed een ontzettend grappige auditie, maar een probleem was dat haar van hem, en dat grappige gezicht. Je verwacht elk moment dat hij een rood balletje uit zijn mond haalt. Ik heb hem geadviseerd dat haar er af te halen, een baard te laten staan en een serieuze bril op te zetten. Met ietwat stoffige kleding was het opeens een hele andere man.’’

Pizzamaffia gaat aanstaande dinsdagavond in première in Den Haag, de stad waar de film is opgenomen. Vanaf donderdag is de film in de bioscopen te zien.

© NU.nl/Dennis van Luling