Registreer je, zeg ja of nee

 

Dit was de boodschap die wij dinsdagavond 8 maart in het Dorpshuis hebben gekregen van de heer Jos Hulst, ervaringsdeskundige van Stichting Transplantatie Nu (STNu).

De heer Hulst heeft 9 jaar geleden een nieuwe lever gekregen. Dit was nodig omdat hij door zijn Hemofolieziekte besmet bloed heeft gekregen. Zijn lever is niet aangetast door de drank, want dat is wat men vaak denkt als men hoort dat je een nieuwe lever nodig hebt.

Ondanks het feit dat het de laatste carnavalsavond en Internationale vrouwendag was, waren we toch nog met een aantal dames om het verhaal aan te horen. En nog het allerbelangrijkste is dat wij op de hoogte gebracht zijn over de noodzaak van de donorregistratie.

Het bestuur opende met een prachtig toepasselijk gedicht:

Je weet wat je wilt, je hebt er over nagedacht, donor worden of juist niet, maar…………….

Je hebt nog niets gedaan.

Je gaat dat morgen doen.

Je weet wat je wilt, je mening is duidelijk.

Donor worden of juist niet, maar…………………….

JE HEBT NOG NIETS GEDAAN.

En dit is zo belangrijk, ook als je geen donor wilt zijn, geef dit aan, want als het duidelijk is dat je geen donor wilt zijn, bespaart dat tijd en tijd is ZO BELANGRIJK. Ik denk dat de grootste angst van de mensen is, dat je bang bent, dat je na een ongeval in coma raakt en dat men dan de organen gebruikt, terwijl je nog niet echt dood bent.

De heer Hulst heeft uitgelegd dat er hele zware protocollen zijn en als er maar iets van hersenactiviteit is dat er dan niets gebeurt, men moet ECHT HERSENDOOD zijn en er komen meerdere artsen aan te pas, die hier heel zorgvuldig mee omgaan. Ze gaan echt niet over één nacht ijs. Niet in alle situaties kunnen ze ook daadwerkelijk je organen gebruiken als je donor bent. Als je overlijdt aan een natuurlijke dood buiten het ziekenhuis dan kunnen ze je organen niet meer gebruiken, omdat die organen heel snel afsterven als er geen doorbloeding meer is. Wel kunnen ze dan weefsel of bot gebruiken.

Deze avond heeft mij wel aan het denken gezet, want je zal maar een man, kind, of andere dierbaren hebben, die wachten op een donor.

Coby Zuidgeest