Vragen aan Conny Hilgersom een van de jubilarissen:

Schooljubilarissen 009Geef een korte introductie van jezelf, naam en overige gegevens en hoe lang je in Stompwijk werkt en hoe je in Stompwijk terecht bent gekomen.

Ik ben Conny Hilgersom en woon al heel wat jaren in Stompwijk, getrouwd met een Stompwijker. Toen ik in Stompwijk kwam wonen werkte ik nog in Den Haag, later in Leiden tot ik zwanger was van Ilse, Femke was inmiddels al geboren. Toen wilde ik eerst voor het gezinnetje gaan zorgen. Nadat Hidde was geboren begon het bloed alweer snel te kriebelen. Toen ik Femke ging inschrijven als toekomstig leerling heb ik mezelf ingeschreven als invalleerkracht. Ik was van origine kleuterleidster maar wilde zo graag aan het werk dat ik dacht ik geef gewoon op dat ik voor alle groepen wel wil invallen en zo kwam het dat ik voor groep 8 werd gevraagd om 1 middag in de week in te vallen. Maandagmiddag ging ik dan; de eerste keer met het zweet in mijn handen. Al snel kwamen er wat uren vrij bij de kleuters waar ik de eerste vast uren kreeg. Dit werden er steeds meer.

 Heb je altijd al juf willen worden?

Ja, ik speelde vroeger altijd al schooltje en ik las mijn jongere broertje en zusje voor. Ik knutselde altijd veel en regelde de verjaardagspartijtjes wel.

Klopt het lied dat je op het schoolplein toegezongen werd.

Ik denk dat het wel klopt, ik ben degene die de schooltuin nieuw leven heeft ingeblazen. Het was altijd een verwaarloosd stukje grond behalve dat deel dat Kees v.d. Bos beheerde. Kinderen hebben het omgespit en er werd druk gezaaid en gepoot. Soms namen kinderen zelf wat mee of het werd op school uitgedeeld. Verder kan van alles besproken worden als het maar op een gezellige manier gebeurt. Er is veel ruimte tussen de vaststaande regels.

Welke eigenschap vind je van jezelf het meest prettig en waar zou je wel iets meer van willen hebben?

Ik ben altijd wel opgewekt en als het even anders loopt dan anders dan kan ik de volgende dag toch weer vrolijk en opgewekt zijn. 

Wat is het leukste wat je op school hebt meegemaakt?

We hebben een kuiken uit het ei zien komen. We stonden met 25 leerlingen om de broedmachine en stonden ademloos te kijken hoe dat kleine beestje er zomaar uit kon kruipen. En de spokentochten tijdens het kamp van groep 7. Iedere keer weer zie je kinderen die overdag het hoogste woord hebben maar dan in het donkere bos veranderen in mannen met een klein hartje.

Wat is je lievelingsvak om te geven en hoe dat zo?

Ik heb niet een specifiek vak als lievelingsvak. Het feit dat je opdrachten die onoplosbare raadsels lijken kan helpen oplossen en dan zie of hoor je dat het toch niet zo moeilijk was, dat maakt het zo boeiend.

Wat is de grootste verbetering binnen het onderwijs?

Ik denk de computer. Er is ineens zoveel mogelijk, je kan als het ware de hele wereld over surfen. Filmpjes laten zien die een heel lang verhaal in een klap duidelijk maken. Het oefenen van saaie leerstof kan ineens veel aantrekkelijker gemaakt worden. Denk aan al die tafels of het oefenen van de spelling. Kinderen kunnen het veel makkelijker in spelvorm oefenen.

Wat mag van jou geschrapt worden in het les (school)programma?

Ik zou het even niet weten.

Wat maak het dat je het zolang bij één school volhoudt?

De sfeer binnen een team, en in de klas. Hier op school kan van alles en het is niet snel te gek. Iedereen staat voor elkaar klaar, je kan altijd wel mensen vinden die je helpen en dan bedoel ik niet alleen teamleden maar ook ouders. Denk maar even aan het kamp dat ieder jaar wordt georganiseerd. Alle ouders willen helpen, het kan zo gek niet zijn of er is wel iemand die het doet. bijvoorbeeld tot 1 uur ’s nachts in het bos spook zijn. Dan zie je maar weer dat in Stompwijk van alles kan.

 Conny Hilgersom