Scootmobieltocht

IMG_6511a Scootmobieltocht brengt ouderen meer buiten

door Jack Luiten

Het lijkt een pleziertochtje en dat is het ook. Maar de Zoeterwoudse scootmobieltocht, de vierde in successie, heeft ook als doel om minder beweeglijke ouderen aan te zetten meer naar buiten te gaan. Alleen of samen met anderen, al was het maar om een moeilijk traject of een lastig bruggetje tóch te rijden. ‘Want als anderen over een lastig bruggetje gaan, doe je het zelf ook. Je durft dan net iets meer’, sprak een 85-jarige (!) deelnemer na afloop.

De scootmobieltocht van het Rode Kruis trok op donderdag 9 juni jl. bijna twintig deelnemers uit Zoeterwoude, Stompwijk, Rijnsburg, Voorschoten en Leiden. Bij het vertrek bij Huize Emmaus werd de groep uitgezwaaid door wethouder Kees den Ouden. Een groep van negen vrijwilligers van het Rode Kruis zorgde tijdens een route van ongeveer tien kilometer voor een perfecte begeleiding. Een tocht dwars door de rand van het Groene Hart.

De tocht ging via het Slingerlandpad en boerderij het Geertje naar Zoetermeer, waar een korte tussenstop was ingelast. Het weer was met een zonnetje uitstekend maar wat bewolking fris genoeg om route gauw te ververvolgen. Via de Bovenmeer en het Oosteinde in Stompwijk belandde het gezelschap evenals vorige keren bij de woonboerderij van de familie Kees en Margriet Verburg. De laatste is zelf vrijwilligster bij het Rode Kruis en met haar gezin zorgde ze onder het genot van muziek van saxofoonkwartet Sax4all voor een heerlijke lunch op een mooie plek in het buitengebied vanIMG_6561a Zoeterwoude.

Burgemeester Bloemen van Zoeterwoude genoot van dezelfde lunch en maakte een praatje met de deelnemers. Ze toonde zich blij met dit soort activiteiten voor ouderen, omdat velen er zichtbaar van genoten en mensen er met elkaar een leuk evenement van maken. De tocht eindigde rond twee uur bij huize Emmaus, waar tot genoegen van de organisatoren kon worden vastgesteld dat alle scooters op een dergelijk rit zijn berekend.

Foto’s: Jack Luiten