Knokken St. Boys / SJZ

Knokken Stompwijkse Boys –SJZ ????

Voor mijn verjaardag kreeg ik een interessant boek: De Sportcanon, de sportgeschiedenis van Nederland, geschreven door Bart Jungmann. In dit boek staan de belangrijkste sportgebeurtenissen en sporters beschreven. Bijzonder leuk om te lezen.

Op pagina 371 staat een verrassend bericht van de schrijver Dirk Jan Roeleven:

“Dit verhaal (het gaat over het ontstaan van spreekkoren in het voetbal, Frans Jansen) ken ik slechts uit de overlevering. Zoals ik ook het treffen tussen aanhangers van Stompwijkse Boys met die van de club uit het naburige dorp, SJZ, alleen ken uit de verhalen van vader op zoon. Op de wedstrijddag sprak de dorpsjeugd af om te knokken bij de hoge brug over de Noord AA. Boerenzonen met een overdosis testosteron op zoek naar een zondags verzetje. Eerst naar de kerk, dan lekker knokken en daarna in de voetbalkantine met een pot bier in de gehavende vuist stoer vertellen over de nederlaag van het andere dorp”. 

Deze informatie is nieuw voor mij. Zelf ben ik vaak naar de derby Stomp-wijkse Boys –SJZ geweest, zowel uit als thuis. Menige overwinning hebben we gevierd. Onvergetelijk voor mij was de  2-1 uitoverwinning in 1961, waarin Tom Vurens als keeper de hoofdrol speelde. Bij het Blesse Paard werden de spelers na afloop binnen gehaald alsof de boys kampioen waren geworden.

Echter, van die zogenaamde knokpartijen bij de hoge brug over de Noord AA heb ik nog nooit gehoord.  Ik heb daarom een paar vragen:

wie weet hier meer van;

is het wel echt gebeurd;

wie waren erbij betrokken;

is de plaats van handeling juist;

is het niet gebeurd bij de Hoge Brug bij de Bles?

Ik ben geïnteresseerd in dit stukje Stompwijkse geschiedenis.

Wie er meer over weet, of zelfs heeft meegedaan, moet mij eens bellen of mailen.

 

Met vriendelijke groeten, Frans Jansen, kennisco@xs4all.nl  of 024-6452016