SGW Vlietland: allround paardensport

SGW 2011 011Hoefgetrappel deed afgelopen weekend de bodem schudden tijdens het paardensportspektakel op recreatiegebied Vlietland. Zowel ruiters als menners, professionals en amateurs, konden hun hart ophalen bij de Samengestelde Wedstrijden die Stichting Eventing Zuid Holland heeft georganiseerd.

De goed geoliede organisatie stond ook dit jaar weer garant voor een vlot en sportief verloop van de wedstrijden, waarbij meer dan 300 vrijwilligers werden ingezet. De enorme regenbuien tijdens en voorafgaand aan dit evenement konden de wedstrijd niet negatief beïnvloeden; op Vlietland beschikt de organisatie over een uitermate goede bodem die gelukkig heel wat water kan hebben!

 Op zaterdag was het de dag voor de meer geroutineerde ruiters; zij kwamen aan de start in de Midden en Lichte klasse voor paarden en de Zware en Midden klasse voor pony’s. Het waren de pony’s in de Z-klasse die het spits afbeten. Wethouder Heleen Mijdam van de Gemeente Leidschendam-Voorburg gaf het startsein voor de eerste deelnemer van de cross country. Jet van ’t Zelfde ging met haar pony Fireball heel goed rond en won deze rubriek èn het Regiokampioenschap van Zuid Holland. Het was een stevige cross met forse afsprongen vond deze al zeer geroutineerde ponyruiter. Zij won met haar andere pony Bonny na een tegenvallende dressuur, tevens het reserve Regiokampioenschap in de klasse M. Lianne Chardon eiste det Kampioenschap voor zich op. In de klasse M paarden waren er twee groepen, gewonnen door Laura Hoogeveen en Rene van der Loo. Het Regiokampioenschap ging naar Debby van Veen uit Den Haag met haar paard Wiwanda.

 Veel lof was er voor de parcoursbouwers, die weer een totaal andere cross hadden uitgezet dan de vorige jaren. Echter de al bekende combinatiesprongen bleken voor de meeste problemen te zorgen; zo strandden veel ruiters op de Coffin en de watercombinatie van Piratenschip en Titanic.

In de klasse L werd gestart in drie verschillende groepen. Voor het Regiokampioenschap was er in deze klasse een sterk deelnemersveld. Corrinne van der Wal kwam na een goede basis in de dressuur als overwinnaar uit de strijd.

De ruiters uit Wassenaar en omgeving lieten hele goede prestaties zien. In de klasse L won Dexter Biersteker uit Wassenaar met zijn zwarte paard Azbakan het reserve kampioenschap regio Zuid Holland. Jitske Voorham, eveneens uit Wassenaar werd derde in de wedstrijd en tevens derde in het Regiokampioenschap voor de klasse B. In het springen was haar Vanilla Sky nog wat  ongedurig, maar in de cross kon ze gelukkig haar benen strekken en ging ze foutloos rond. Bij de B pony’s ging het Regiokampioenschap naar Britt Doelman uit Leidschendam met haar pony Padovano. Zij kon zich een springfout veroorloven om haar clubgenoot Manon van de Kraan voor te blijven. De allerlaatste rubriek van de dag, de BB ponycross, werd gewonnen door Roel Zonneveld uit Voorschoten met zijn nieuwe pony Casper. Zonder strafpunten en met een minieme afwijking van de ideale tijd was hij een terechte winnaar. Zijn plaats- en ponyclubgenoot Corine Duivenvoorde kreeg helaas wat strafpunten op haar conto, maar eindigde toch nog op een knappe derde plaats.

 Op zondag konden de toeschouwers, tussen de buien door, genieten van gevarieerde sport. De ruiters en de menners kwamen elkaar op diverse plaatsen in het parcours tegen en naar welke kant je keek, overal liepen paarden en pony’s. Voor de menners was het de dag van de Marathon, een traject van 8,5 km met een zestal hindernissen. Veel belangstelling was er bij de waterpartij, waar ruiters en menners elkaar in vlot tempo afwisselen. Successen waren er voor Jos Stuifzand uit Leidschendam met zijn tweespan pony’s en voor Sandy Seijn uit Voorschoten die zich met haar tweespan Shetlandpony’s niet klein liet krijgen en de Hobbyklasse voor ponyspannen won.

De Jongeneelbokaal, voor de menner met het minste aantal strafpunten, werd gewonnen door Joey van der Ham uit Noordwijk die met zijn vierspan Welshpony’s oppermachtig was.