Thom winnaar burgerronde

Thom van Beeek wintOntketende Thom van Beek voelt zich thuis als een vis in nat Zoeterwoude!

 Het regende. Dat zijn ze in Zoeterwoude niet gewend tijdens de wielerdag. Toch voelde Thom van Beek zich als een vis in het water in de buurgemeente. Met vertoon van macht greep hij de overwinning in de Burgerronde. Hij koos vanuit het vertrek de aanval. Voordat de andere renners, en dat waren niet de minsten, het goed en wel in de gaten hadden, had Van Beek een comfortabele voorsprong opgebouwd. Toch was het – weliswaar in de strijd om de overige twee podiumplaatsen – een levendige wedstrijd.

 Traditiegetrouw zorgden de burgers voor de finale van de wielerdag. De dertigste editie werd gekenmerkt door zeer wisselende weersomstandigheden. Zo finishte de burgerronde in de stromende regen. Ondanks het spekgladde wegdek bleven valpartijen uit. Dat geeft direct aan dat de renners en rensters verantwoord inspeelden op de elementen.

Zoals opgemerkt was Thom van Beek zondag een klasse apart. Halverwege de koers over 40 kilometer leek zijn voorsprong even te slinken. Bij de ‘geklopten’ probeerde een enkeling weg te komen of de krachten te bundelen maar op Van Beek stond geen maat. Hij won dan ook afgetekend. Interessant was de strijd om zilver en brons. Martijn Borst was daarin de sterkste en verwees Martijn van Es, de winnaar van 2010, naar het brons.

Winnaar Van Beek was uiteraard zeer tevreden. “Vorig jaar werd ik in de laatste meters geklopt door Van Es, ik wilde revanche en heb het zelf afgedwongen”, aldus de glunderende winnaar die naast de Koos van der Geest Wisseltrofee tevens een krentenbrood van één meter won. Martijn Borst was dik tevreden met plek twee. “Meer zat er echt niet in. Van Beek was veruit de sterkste, zilver is dan heel mooi”. Ook Van Es erkende dat er maar één recht had op de zege. Jammer maar wel begrijpelijk was het dat Kjeld Nuis vlak voor de start afhaakte. “Uiteraard had ik graag willen rijden. Maar de afspraak met trainer-coach Jac Orie was glashelder: als het regent en het parkoers is glad dan is het einde oefening. Het schaatsseizoen is veel belangrijker.”

Achter de 3 podiumgangers eindigde Joost Juffermans als 4e. De andere toptien-plaatsen waren voor Fred Sip, Jouri Berg, Jan van der Geest, Herman de Jong, Eus Hoogenboom en Klaas van Dijk.

Dames

Bij de dames maakte Maartje Klein, dochter van jurylid Wim Klein, haar favorietenrol waar. Op degelijk wijze reed zij haar ronden, vond ‘onderdak’ in een pelotonnetje mannen en pakte – net als in 2010 – de hoofdprijs. Zoey van den Bosch en Saskia de Riet maakten het podium compleet.

Junioren

Zoeterwoude mag dan een wielerminded dorp zijn, de jeugd lijkt minder interesse te hebben in wielrennen. Slechts een handjevol deelnemers aan de start is Zoeterwoude onwaardig. Bij de meisjes pakte Trude Zonneveld de zege. Ze won al eens de Grutronde, komt uit een zeer enthousiast fietsgezin uit Gelderswoude en zegevierde nu bij de junioren. Bij de junioren-jongens was de winst voor Ivan Janson, gevolgd door Bob Koek en Koos Berg.

 Gerard van der Hoeven,ex-voorzitter Wielercomité Zoeterwoude

 P.S. Thom van Beek maakt nu deel uit van Team 1nP, 1 van de 6 Merkenteams in Nederland. Voor meer info over Thom:

schaatsen.nl/videos/play/1151598-schaatsteam-1np-stelt-zich-voor