Toernieuws Toerclub Stompwijk

Toernieuws Toerclub Stompwijk

Na 3 weken achtereen met matig weer tijdens de clubrit beloofde het afgelopen zondag eindelijk weer een warme, zonnige dag te worden. Maar die zon kwam pas toen we al lang en breed thuis waren. Vooralsnog was het vooral dicht bewolkt en vies benauwd. Bij het erf van Theo stonden om half 9 zo’n 57 fietsers klaar voor vertrek naar Nieuwveen.

Om 8 uur was al een groep vertrokken voor een langere rit naar Het Gooi.

De A1 vertrok met 14 man/vrouw richting Leiderdorp met het doel zo snel mogelijk ver van huis te geraken. De wegen in de buurt kent iedereen wel zo’n beetje, dus is het leuk om vooral het gebied voorbij de koffietent op te zoeken. We reden dus een korte, snelle route naar Nieuwveen om van daar rechts en links van de Amstel naar Uithoorn te rijden. Jaren geleden stonden Uithoorn of Nes a/d Amstel nog op de toerkalender, maar sinds die afgevallen zijn komen we eigenlijk weinig meer in die buurt. Terwijl we er nog binnen 40km waren en de afstand dus het probleem niet hoeft te zijn. Het zat hem meer in het gebrek aan geschikte koffietenten. Daarna langs de andere kant van de Amstel en de Kromme Mijdrecht weer terug. Daar wordt gewerkt aan kadeverbetering en daardoor was de weg nat en vies met wat lelijke hobbels. Jammer van onze pas gepoetste fietsen. Bij De Hoef was het nog niet nodig kort naar Nieuwkoop te rijden, en het ging ook lekker, dus volgden we het water verder tot aan Woerdense Verlaat. Na ruim 60km konden we alsnog de laatste stoelen op het terras innemen. Daar werd o.a. de tijdrit van afgelopen vrijdag nogmaals uitgebreid besproken, zoals ook onderweg al was gebeurd. Zo hadden Martijn en ik de eerste 14 kilometer samen op kop gereden, want “wij rijden toch ongeveer even snel”.

Na de koffie toch nog maar even het pad door de Nieuwkoopse Plassen en via de Meije en Zwammerdam richting huis. Er stond nog steeds weinig wind, dus het schoot allemaal lekker op. Ondanks ruim 95km op de teller en een geopende hefbrug bij Boskoop waren we ‘met gemak’ om 12 uur terug in Stompwijk. En we hadden ook nog moeten wachten op iemand die z’n bidon verloren was.

Arno van Rijn

De B naar Nieuwkoop. We vertrokken met z’n 11-en. Mooi weer, voordewind en een mooie route, wie doet je wat. Maar al snel zou blijken dat een ongeluk in een klein bochtje van het Gelderswoudse Molenslootpad kan zitten. Theo van der Meer, achterin de groep rijdende, knalde daar met z’n pedaal tegen een verdekt opgestelde paaltje en viel. Dat was schrikken, want Theo bleef enige tijd in het gras liggen, waarna hij langzaam weer omhoog kwam. Theo had aanzienlijke schrammen, maar was alert en had, ondanks de pijn, zijn gevoel voor humor behouden. Want toen een bezorgde Lydia aan hem vroeg “Theo hoe gaat het, weet je hoe je heet?” antwoordde hij gevat “Vieveen”. Dat maakte iedereen weer aan het lachen. Theo is, samen met Leo van Santen, naar huis gereden (Leo: “ik kom straks rechtstreeks naar de koffiestop”). Waarna wij ook weer op de fiets stapten op weg naar de koffiestop. Theo namens iedereen beterschap en spoedig herstel gewenst! Bij het café “De Eerste Aanleg” aangekomen zat de A3 al op het terras. Na ons kwamen ook de A1, de C-groepen en de A2 aan. Wat een fantastisch gezicht, zo’n dikke vijftig TC-ers bij elkaar. Hier voegden Leo van Santen (knap gedaan!) en Wim Loomans (had zich verslapen) zich bij de groep. De terugweg naar Stompwijk verliep gesmeerd. Om half een weer thuis in Leiden, met 92 km op de teller.

Hans Heemskerk

Aanstaande zondag hebben de A groepen de rit naar het Kopje van Bloemendaal op de kalender staan (100km). De B gaat naar Weteringbrug (75km) en de C naar de Braassemermeer (55km). Vertrek voor allen om 8.30u vanaf Oostvlietweg 30.

Van de C groepen ging er een 11-tal fietsers op weg naar de koffiestop De Eerste Aanleg in Nieuwkoop.Via Vlietland, het Spookverlaat naar de brug richting Zeeman in Alphen a/d Rijn. Ondergetekende heeft daar een collega wonen op de hoogste etage van een appartementen complex. Afgelopen week was ik bij haar op visite.  “Joh”, zei ik “aanstaande zondag rij ik daar met mijn groepje; dan kunnen we wel zwaaien!” En zo geschiedde. Vóór het Rietveldse pad even bellen. (Toch wel makkelijk die mobiele telefoon!) En daar stond Alice uitbundig te zwaaien op haar dakterras. Ik vond het in ieder geval erg leuk en op kantoor hebben we weer gespreksstof. Met een extra lusje, omdat die brug was afgesloten, vervolgden wij onze weg via de Kortsteekerweg en de Ziende naar onze welverdiende koffie. Af en toe ging de snelheid best pittig. Er stond weinig wind en de wind die we hadden was meewind.

We hadden nog een schuurfeestganger in ons midden en die was erg blij toen we in Nieuwkoop aankwamen. Na 34 km werden we snel en vriendelijk geholpen van koffie/thee al dan niet met een puntje appeltaart. De terugroute ging eerst weer over de Ziende, omdat onze captain geen vliegjes wilde happen op het Meijepad. Toen kwamen we Alice weer tegen. Van verre begon zij al te zwaaien. Ze herkende natuurlijk Fried op kop en onze kleding. Met haar man ging ze vast en zeker ook ergens een bakkie doen. Afijn, dat hoor ik nog wel. Toen via Zwammerdam, de Hoogendoornlaan, Boskoop en Benthuizen naar huis. Na 64 km heerlijk fietsen waren we om 12.20 uur thuis.

Groetjes, Lia de Jong-Zwetsloot