Politieberichten

Politie waarschuwt voor babbeltrucs

In de maand juli is drie keer aangifte gedaan. In twee gevallen hebben de oplichters buit gemaakt, in één geval bleef het bij een poging.

Een 49-jarige vrouw werd zaterdag 16 juli slachtoffer van een babbeltruc toen er een nette man aan de deur stond met een oranje collectebus. De man vroeg geld voor kinderen waarop de bewoonster naar haar woonkamer liep om geld voor hem te pakken. Het slachtoffer hoorde vervolgens een deur dichtslaan. Toen ze terug liep naar de hal zag ze papieren op de grond liggen. Al snel bleek haar sieradenkistje te zijn gestolen en een flink geldbedrag dat in de woning aanwezig was.

Gestolen geld en sieraden

Een 85-jarige bewoonster werd vrijdag 17 juli slachtoffer van een babbeltruc. Om 10.00 uur belden er twee nette vrouwen met een bosje bloemen aan bij haar woning aan de Gondelkade. De vrouwen zeiden dat ze een bloemetje kwamen brengen namens de kerk. Het slachtoffer liet het tweetal binnen. Direct daarop gingen de vrouwen ieder op zoek naar een vaas en doorzochten zij een kast. Toen de vrouwen vertrokken waren, miste het slachtoffer haar portefeuille en enkele gouden ringen.

Poging babbeltruc

Op woensdag 27 juli belden rond 20.30 uur twee vrouwen aan bij een woning aan de Ruimtebaan. De 88-jarige bewoonster liet de vrouwen binnen. Het tweetal vertelde dat ze kennis kwamen maken, omdat ze in de buurt wilden komen wonen. Ze stelden vragen over de schilderijen in de woning en vroegen of er nog iemand anders in de woning aanwezig was. Toen bleek dat de echtgenoot van de vrouw aanwezig was vertrokken de twee zonder iets mee te nemen.

De politie waarschuwt met nadruk voor deze vorm van criminaliteit. Veel mensen denken dat dit ‘hen niet zal overkomen’. Toch loopt iedereen – jong en oud – de kans om slachtoffer te worden van een babbeltruc. Het is dus zaak goed op te letten als er bij u wordt aangebeld door een onbekende. Laat nooit zomaar een onbekende in uw woning binnen. Vraag om legitimatie en controleer dat. Laat de onbekende tijdens de controle buiten staan en doe (of laat) de voordeur dicht. Bewaar geen grote contante geldbedragen thuis en geef nooit uw pincode af. Ook niet als iemand van de “bank” of de “politie” belt of voor uw deur staat. Geen enkele officiële instantie zal u ooit om uw pincode vragen. Probeer zo snel mogelijk op te schrijven hoe de mensen eruit zagen die bij u aan de deur zijn geweest en bel onmiddellijk de politie via 0900-8844, ook als ze niet bij u binnen zijn geweest.  


Tips over bovenstaande zaken?

Heeft u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de dader(s)? Neemt u dan contact op met de recherche van politiebureau Zoetermeer via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000.