Een schitterend kortebaanseizoen

DSC_0036aEen schitterend kortebaanseizoen

Volle velden, goede paarden en de afgelasting van Stompwijk zijn de belangrijkste kenmerken van het kortebaanseizoen 2011. Het is nog nooit gebeurd dat voor alle kortebanen steeds 26 paarden zijn ingeschreven. Het is ook nog nooit voorgekomen dat, sinds 1909, in Stompwijk niet gekoerst is, behalve dan door oorlogsomstandigheden. Het is buitengewoon jammer dat de kortebaan twee keer moest worden afgelast.  Laten we even terug kijken naar het seizoen 2011.

De jongere paarden

Aan het begin van het seizoen was het de oudere garde die de dienst uitmaakte, maar we zien dat de jongere paarden het kortebanen zijn gaan leren. Amigo Toscana heeft er twee gewonnen (Wateringen en Hillegom). Attila won er drie (Santpoort, Schagen en ‘t Zandt) en was ook nog vier keer geplaatst.

Nieuwe cracks

Na een wat onstuimig begin (hij werd in Voorschoten teruggetrokken) zien we Giovanni zich sterk ontwikkelen. Hij won oppermachtig in Lisse, nadat hij ook nog twee keer tweede was geworden.  Arctic Challenge van trainer Cees Imming was ook goed op dreef. Hij won twee kortebanen achter elkaar (Purmerend en Enkhuizen). Yankee Attack met Ruud Pools was ook twee keer de beste.  Zephir heeft zich ook van zijn beste zijde laten zien. In Amsterdam-Noord en Zwanenburg zagen we hem winnen. Verder zien we nog overwinningen van onder meer van Umberto, Zero Option Lane, Wyard Beuckenswijk, Yke Starlake , Diamand Wood en Montanara.

De oudere garde

De ervaren kortebaners lieten zich dit jaar ook weer gelden.  Le Dream is kortebaner van het jaar geworden. De Belg won maar drie liefst kortebanen (Wognum, Sassenheim en Bemmel, daar werd hij kampioen van Nederland) en was ook nog acht keer geplaatst. Door zijn hoge winsom krijgt hij er ook met een leerling-pikeur vijf meter bij.  De andere Belg, Gilbert CR, weet ook wat winnen is. De kortebanen van De Lier en Hoofddorp waren voor hem. De snelle Tusee JL, won in Helmond en Beverwijk. Aad Pools heeft hem zo ver gekregen dat hij heel weinig fouten meer maakt. Als laatste moeten we Viva ’s Limburgia noemen. Hij startte niet zo veel. Won aan het begin van het seizoen in Assendelft en Egmond aan den Hoef.

Eindelijk de titel

Wim van der Mespel heeft zijn eerste titel als beste kortebaanpikeur van Nederland dit jaar behaald. Door de afgelasting van Stompwijk, was Wim niet meer in te halen. Net als vorig jaar was ook nu Ruud Pools zijn naaste belager. Aad Pools, Christoph de Groote en Jan-Thijs de Jong volgen op afstand. Wim reed vooral de paarden van trainer Cees Imming. Met Zephir, Giovanni en Arctic Challenge heeft hij veel punten gehaald. Ook voor de Belgische trainer Lieven de Groote heeft hij met Le Dream twee kortebanen winnend afgesloten.

Het Syndicaat Stompwijk

Ook dit jaar heeft het Syndicaat de kortebaner Speedy Amana aan de start gehad. Vorig jaar eindigde het seizoen met klasseringen. Dit jaar bleek rechtsom draaien een handicap. Speedy loopt dan wat aarzelend weg en dat is dodelijk. Twee keer een vijfde plaats was het resultaat. Het Syndicaat had erg graag in Stompwijk gestart, maar we weten waarom dit niet doorging. Onbetaalbaar is het plezier geweest om gewoon mee te doen en de spanning te voelen.

Afscheid van vier kortebaancracks

In ’t Zandt werd in stijl afscheid genomen van vier ook in Stompwijk bekende kortebaners. Eerst werd Sheba Boko ( € 12.295) gehuldigd. Zij kwam meer dan 100 keer aan de start. Wist maar één kortebaan te winnen, maar dat was dan wel de kortebaan om het Kampioenschap van Nederland in Stompwijk. Het gejuich van het publiek  toen zij de laatste rit won, was fantastisch. Tarzan Weber (€ 14.095) liep altijd erg goed op het gras. Was vorig jaar nog vijfde in Stompwijk en verloor in de finale van Sheba Boko om het Kampioenschap van Nederland (2009).  Misschien wel het allersnelste paard op de kortebaan was Neeroson (€ 31.295). Linksomdraaiend was hij eigenlijk onklopbaar. Gaf vorige week nog tien meter aan Nero Sas, maar die was kansloos. In 2008 was Neeroson nog derde in Stompwijk. Van het lievelingspaard van Wim van der Mespel, Timothy’s Way (€ 35.433), namen we ook afscheid. In Stompwijk was hij altijd bijzonder goed op dreef. Het was heel spijtig dat hij hier nooit heeft kunnen winnen. Vorig jaar tegen Ulliano Way werd hij pechvol tweede. Timothy was altijd de belangrijkste tegenstander van de grote kortebaankampioen Mr. Postman.

Kortebaanjaarboek 2011

Wie alles wil weten van dit kortebaanjaar koopt het kortebaanjaarboek 2011. Net als de vier voorgaande jaren is dit een prachtig naslagwerk met foto’s, interviews, sfeerbeelden en heel veel interessante statistieken. Tijdens de donkere, kortebaanloze wintermaanden is het leuk om aan de hand van het boek, het seizoen nog eens door te nemen. Nog maar ruim zes maanden en dan is het alweer de eerste zaterdag in mei en zien we elkaar weer in Assendelft. Voor het boek: www.kortebaanjaarboek.nl

Frans Jansen