Vijfde jaarboekm van één van de oudste sporten der wereld

IMG_8745

Vijfde jaarboek van één van de oudste sporten ter wereld

Van hoeveel sporten kan gezegd worden dat ze meer dan 250 jaar bestaan? Hardlopen, speerwerpen wellicht, maar dan houdt het op. De eerste gegevens van kortebaandraverijen dateren uit 1752, maar mogelijk werd de sport nog verder terug in de geschiedenis beoefend. De kortebaan is de afgelopen jaren een hype geworden in vooral het westen van Nederland. Benjamin en Mathieu Hilgersom volgen de sport op de voet. Zij presenteren op 22 november de vijfde editie van hun Kortebaanjaarboek tijdens de jaarvergadering van de Kortebaanbond in Assendelft.

Het boek is een verzameling van verslagen van de 29 kortebanen die in 2011 vooral in het westen van Nederland zijn gehouden (langzaam breidt de sport zich uit naar de rest van het land!) Daarnaast zijn in het boek interviews, achtergrondverhalen, uitslagen, statistieken en fraaie (actie-)foto’s te vinden.

Populariteit

De gebroeders Hilgersom merken aan de verkoop van hun boek en hun website www.kortebaanjaarboek.nl dat de sport aan populariteit wint. Bovendien stijgen de bezoekersaantallen (zo’n 10.000 toeschouwers bij de grootste draverijen en ruim 100.000 toeschouwers per jaar) gestaag.

Ook de toto-omzet bij de totalisator (er kan gewed worden op de sport) stijgt elk jaar. In Santpoort werd in 2011 op één middag meer dan 100.000 euro omgezet. De totaalomzet in het afgelopen seizoen benaderde de 1 miljoen euro.

En dat, terwijl de langebaansport in zwaar weer verkeert. Draf en Renbaan Duindigt maakt zware tijden door en wordt door sluiten bedreigd. Dat de kortebaandraverijen ondanks de economische crisis nog altijd in de lift zitten, zegt alles over de kracht van de sport en over het enthousiasme dat bij het publiek is ontstaan. Met het Kortebaanjaarboek 2011 bedienen de gebroeders Hilgersom de liefhebbers op maat.


Bestellingen kunnen geplaatst worden via de website

www.kortebaanjaarboek.nl of door een mail te sturen naar kortebaanjaarboek@hilgersomtekstproducties.nl. De prijs van het boek is 12,50 euro exclusief eventuele verzendkosten. Vanaf zaterdag 26 november 2011 is het boek ook verkrijgbaar op de verschillende drafbanen in Nederland.