Nieuwe Stompwijk film heet: dorp tussen steden’

 Twee films op één avond

Na een lange voorbereiding is het dan eindelijk zover: de première van de nieuwe Stompwijk-film met als titel ‘Dorp tussen steden’ staat voor de deur. De film is gemaakt door Frans Oliehoek en het is een prachtig werkstuk geworden. Deze week wordt de film zowel op woensdagavond als op vrijdagavond vertoond in de gerestaureerde dorpskerk (aanvang 20.00 uur).

Eigenlijk gaat het om twee films. De eerste staat in teken van de restauratie en is gemaakt door Leo van den Brink, die net zoals beide ondergetekenden lid is van de Filmgroep Stompwijk. Uit deze film, gemonteerd door Paul André Oliehoek, blijkt hoe immens groot de opknapbeurt van de kerk is geweest. Veel werk is letterlijk achter de schermen en op hoge steigers gedaan.

Vrijwilligers

Tientallen vrijwilligers hebben hun handen uit de mouwen gestoken en hun eigen bijdrage geleverd aan de opknapbeurt. Leo heeft het hele proces in beeld gebracht. Tot en met de laatste details: in Zoeterwoude laat klokkenmaker Jan Elderhorst zien hoe de wijzers van de klok van  een nieuw laagje bladgoud worden voorzien.

Na de pauze volgt de hoofdfilm, die ruim zeventig minuten duurt en die op DVD ook te koop wordt aangeboden. ‘Dorp tussen steden’ geeft een prachtig beeld van Stompwijk anno 2011, met name van het buitengebied. Om het geheugen even op te frissen: zo’n anderhalf jaar terug werden inwoners opgeroepen om het mooiste plekje van de omgeving van het dorp aan te geven. Daarop kwamen enkele tientallen reacties binnen.

Zeventien locaties

Uiteindelijk zijn daarvan zeventien locaties overgebleven, waar telkens weer één of enkele Stompwijkers hun persoonlijke verhaal vertellen. Zo ontstaat stukje bij beetje een schildering van het buitengebied van het dorp. Alle mensen die in beeld komen, kozen niet alleen hun eigen plekje maar ook hun eigen invalshoek, zodat alle facetten van dat buitengebied aan bod komen: natuur, recreatie, economie, sport, infrastructuur enzovoorts. Uiteindelijk hebben we als filmgroep besloten om ook de inwoners van het dorp uitgebreid te filmen, zodat het een compleet portret is geworden van een dorp. Compleet met hoogtepunten zoals bijvoorbeeld de jaarlijkse paardendagen, de poldercross, het bruggenfeest en de ijspret op de Nieuwe vaart en de vogelplas.

Ingebouwd

Het dorp Stompwijk is in de afgelopen vijftig jaar letterlijk steeds meer ingebouwd en ingeklemd tussen de stedelijke agglomeraties van Leidschendam-Voorburg en Zoetermeer. Vele inwoners maken zich zorgen over de toekomst van Stompwijk dat het liefst een klein dorp wil blijven, zo blijkt uit de film. Ook komt naar voren dat het huidige bestuur wellicht niet meer de beste optie is om die toekomst te verzekeren.

Op de inhoud zullen we niet verder ingaan. We hopen u de afgelopen weken genoeg geprikkeld te hebben om beide films te komen kijken. Dat Frans in staat is een professioneel kunststukje af te leveren, wordt volgens ons bewezen met deze mooie film die stilstaat op plekjes waar menig Stompwijker nog nooit is geweest. Ook voor ons als Filmgroep is de schoonheid van het landelijk gebied ook een beetje ontdekkingsreis geworden. Het heeft alles bijeen veel tijd en moeite gekost, maar het resultaat is er naar. Althans, dat vinden wij en natuurlijk hopen wij dat de kijkers deze week tot dezelfde conclusie komen.

Graag tot woensdag, anders tot vrijdag!

 Jack Luiten en Sjaak Jansen, namens de Filmgroep Stompwijk