Nieuwe film over Stompwijk nu op vijf plaatsen te koop

IMG_6152Frolie2IMG_6158Frolie 1Zo’n kleine vijfhonderd mensen genoten vorige week in de dorpskerk van de vertoningen van ‘Dorp tussen steden’, de nieuwe film over Stompwijk anno 2011. Woensdagvond jl. zat de kerk vol, vrijdagavond waren alleen de voorste banken niet bezet. We waren erg blij met deze belangstelling en de vele complimenten die we in ontvangst mochten nemen.

Veel lof was er – volkomen terecht! – voor Frans Oliehoek die de film heeft gemaakt. Het is een geweldig stuk vakwerk geworden, waar zelfs zoon Tim z’n hoed voor afnam. Frans laat hiermee zien wat hij ‘in huis heeft’ en dat is heel wat. Hij heeft onnoemelijk veel uren op zijn zolderkamer zitten puzzelen en zwoegen, om woord en beeld in een goede balans te krijgen. Het is hem voortreffelijk gelukt.

Veel mensenhanden

Complimenten waren er ook voor Leo van den Brink, die met een korte, mooie film zichtbaar maakte hoe het er met de restauratie van de plaatselijke St. Laurentiuskerk aan toe is gegaan. Er is veel werk verzet door heel veel mensenhanden en dat zie je er allemaal niet direct van af wanneer je in de kerk om je heen kijkt. Er was  ‘werk aan de kerk’ en de dorpsgemeenschap heeft dat goed begrepen en opgepakt. Paul André monteerde beeld en geluid en aan het resultaat was te zien en te horen dat een vakman bezig is geweest.

De hoofdfilm van de avond was voor ons als Filmgroep (waarvan naast Leo en Frans beide ondergetekende deel van uit maken) een belevenis op zich. De reacties waren bijzonder positief al kan het altijd nóg beter en completer. Het is waar, een onderwerp als het bruggenfeest krijgt veel aandacht in vergelijking met bijvoorbeeld het carnaval en de ene vereniging komt wel ruim in beeld en de andere in het geheel niet. Tja, het blijft altijd een kwestie van keuzes maken. Misschien is het wel een goed idee (dank Wim de Groot!) om het totale verenigingsbeeld eens volledig in beeld te brengen.

Verbinden

Maar de manier waarop Frans de onderwerpen, de mooie plekken in de omgeving van Stompwijk en de mensen aan elkaar heeft verbonden, is een grote pluim waard. Ook beide wethouders van Leidschendam-Voorburg en medewerkers van het gemeentelijk archief genoten ervan. We kunnen er zeker van zijn dat de film ‘Dorp tussen steden’ over vijftig jaar en wellicht ook nog in 2111 bekeken zal worden. Dat op zich is net zo bijzonder als de film zelf, die misschien beter documentaire genoemd kan worden.

Velen hebben meegewerkt om de film tot een succes te maken. Dat zijn op de eerste plaats de sponsors, die financieel een steentje hebben bijgedragen. Een woord van dank ook aan alle dames die op beide avonden in de kerk hebben meegeholpen met de koffie en de drankjes. Een bijzonder ‘dank jullie wel’ is gericht aan  Harry van de Nouweland (scherm, geluid, aankleding), Elie van den Broek (techniek), Maurice van de Bosch (IFP, stroomvoorziening) en uiteraard het kerkbestuur met name Rinus Odijk, Cees Bergen en Antoon en Cor van Santen). En niet te vergeten de redactie van de Dorpsketting (drukwerk toegangskaarten en bonnen). Alleen doe je niet veel en samen kun je veel. In meerdere opzichten heeft deze film dát nog duidelijker gemaakt.

Twee tientjes

Voor degenen die niet zijn geweest….geen paniek, u kunt ‘de schade’ nog beperken. De film is namelijk vanaf nu ook te koop op vijf adressen, te weten in Stompwijk supermarkt COOP, Kapsalon Andrea, De Stal, Luiten Wonen en in het naburige Zoeterwoude bij het ‘Groente en Fruit Paradijs’ (Huib van Teijlingen). Voor twee tientjes kunt u twintig keer terugkijken, want je ziet telkens weer wat anders! Wie beide oude films (1961 en 1966) erbij wil aanschaffen, betaalt voor het totale pakket  € 25,—.

Tot slot: bijzonder in de film vinden wij o.m. de fragmenten waarin Peter de Roode en Gerrit de Jong ‘zo maar’ in de slootkant verdwijnen, de non die door Leo wordt achtervolgd, parttime-cowboy Corné Hoogeveen z’n koeien roept, de shirtjeswisseling van Kees Juffermans, de poldercrossers die als pinguïns te water gaan en Coby van Boheemen, die crost over haar geboortegrond. En nog veel meer….kopen die DVD en ….kijken.

Jack Luiten en Sjaak Jansen

(Filmgroep Stompwijk)